Până acum, procedura prevedea ca misiunile diplomatice sau consulare ale statului de cetăţenie să trimită o notifiare către Ministerul bulgar al Afacerilor Externe care să ateste scopul exclusiv de tranzitare, ceea ce ducea la întârzieri.

Citeste si: Bilanţul covid-19 în Marea Britanie creşte cu 338 de morţi la 36.042 de decese şi la 250.908 de contaminări

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, o convorbire telefonică cu Ekaterina Zaharieva, viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria.

"Şeful diplomaţiei române a abordat tema procedurii aplicate pentru tranzitarea teritoriului Bulgariei de către cetăţenii români şi a adresat rugămintea ca autorităţile bulgare să asigure fluidizarea traficului, prin reducerea timpului de aşteptare în punctele de control pentru trecerea frontierei", arată MAE.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Proiect de lege care reglementează situaţia evenimentelor cu peste 1.000 de participanţi, în lucru

Joi seara, autorităţile bulgare au adoptat o nouă reglementare, printr-un Ordin al Ministrului Sănătăţii, prin care este eliminată cerinţa aplicabilă anterior, prin care persoanele care doreau să tranziteze teritoriul Republicii Bulgaria puteau să o facă doar în urma transmiterii de către misiunile diplomatice sau consulare ale statului de cetăţenie a unei notificări către Ministerul bulgar al Afacerilor Externe care să se ateste scopul exclusiv de tranzitare.

"Procedura aplicată până acum provoca uneori întârzieri mari în tranzitarea Republicii Bulgaria de către cetăţenii români. Noul Ordin prevede că persoanele aflate în tranzit urmează a-şi asuma, printr-o declaraţie pe proprie răspundere, că tranzitul are ca scop exclusiv tranzitarea teritoriului bulgar şi că se garantează părăsirea neîntârziată a teritoriului Republicii Bulgaria", precizează MAE.

Citeste si: De vineri încep înscrierile pentru testarea anti-COVID a bucureștenilor

Noua reglementare se aplică din 22 mai.

"Ministrul Bogdan Aurescu transmite mulţumiri deosebite omologului său bulgar pentru promptitudinea şi disponibilitatea manifestate faţă de solicitarea părţii române", mai arată MAE.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si