Proceduri DGASPC schimbate de urgență în toată țara după cazul Alexandrei, fetița de 9 ani, ucisă în bătaie de propria mamă/ Raportul a fost finalizat
În urma tragediei de la Galați, unde Alexandra, o fetiță de 9 ani a fost bătută cu sălbăticie până la ultima suflare de propria mamă, s-au constatat mai multe nereguli la nivelul instituției care ar fi trebuit să aibă grijă de copiii abuzați.
Author: Maria Stiuca marți 27 februarie 2024 , 15:26
Proceduri schimbate în toată țara după moartea Alexandrei, fetița ucisă în bătaie de mamă
Astfel, potrivit raportului Corpului de Control, tragedia soldată cu moartea fetiței de 9 ani ar fi putut fi prevenită dacă DGASPC Galați nu ar fi efectuat controale superficiale și nu ar fi lăsat cele trei surori să
În raport scrie că au existat deficiențe grave în ceea ce privește instrumentarea acestui dosar și s-a stabilit că psihologul și asistentul social din cadrul Direcției pentru Protecția Copilului Galați trebuie să intre în cercetare disciplinară. Același lucru se întâmplă și în cazul șefului Serviciului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Galați.
Ulterior, reprezentanții celor două instituții au informat că aceste condiții au fost îndeplinite iar procesul de cercetare disciplinară a început.
În același raport se mai arată că acești reprezentanți nu și-au făcut treaba și au existat deficiențe grave în ceea ce privește instrumentarea acestui dosar, mai arată sursa citată.
Responsabilii care au vizitat familia fetiței ucise, cercetați disciplinar
Potrivit informațiilor, responsabilii care au avut ancheta socială și care au fost în vizită la familia respectivă nu au cerut niciun examen medical de bază pentru a se stabili dacă cele trei surori prezintă urme de violență pe corp, în ciuda faptului că ele aveau vânătăi.
Se mai cunoaște faptul că educatoarea uneia dintre fetițe chiar a făcut sesizare la Direcția pentru Protecția Copilului pentru acest lucru.
În urma finalizării raportului, Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului a trimis o circulară la toate direcțiile pentru Protecția Copilului din România. Astfel, autoritățile au cerut de urgență modificarea protocolului, dar și modificarea tuturor regulamentelor în ceea ce privește soluționarea acestor cazuri. S-au mai solicitat stabilirea unor termene clare de vizită la domiciliu și stabilirea unor pași ce trebuie urmați clar în cazul copiilor abuzați.