Procedurile pentru romanii care vor sa adopte un copil s-au simplificat. Modificarile la Legea adoptiei au intrat in vigoare si prevad o procedura speciala pentru copiii greu adoptabili
Modificările la Legea Adopţiei şi normele metodologice au intrat în vigoare şi, potrivit noilor reglementări, pentru copiii greu adoptabili există o procedură specială care permite familiilor să obţină mai multe informaţii despre aceşti copii, iar în momentul în care decid să intre în potrivire practică, să fie blocate alte proceduri în cazul acelui copil.
Datele centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) arată că aproximativ 58.000 de copii beneficiază de o măsură de protecţie, iar 3.250 dintre aceştia sunt adoptabili. Dintre cei declaraţi adoptabili, aproape jumătate (46 la sută) au vârsta între 7 şi 13 ani, iar peste 21 la sută au o formă de dizabilitate.
Pe de altă parte, numărul familiilor atestate să adopte este de doar 1.800.
"Conform cifrelor, avem nevoie de mai multe familii care să adopte copiii care au nevoie de ele. Din păcate, copiii adoptabili nu sunt neapărat foarte mici şi cu stare perfectă de sănătate. Pentru ei trebuie să luptăm să găsim o familie. Pe lângă procedura curentă, în norme veţi găsi un profil al copilului greu adoptabil. Am introdus procedură specială pentru ei, pentru că pentru ei căutăm acum soluţii.
De ce? Am făcut această procedură specială pentru a încerca să maximizăm şansele lor de a intra în familie, dar şi pentru a informa anumite familii, care vin cu dorinţa de a adopta doar din nevoia lor de a fi părinţi, că pot adopta şi dacă au compasiune şi empatie pentru nevoile unui copil”, a spus preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman.
În categoria copiilor greu adoptabili au fost incluşi cei pentru care în termen de nouă luni de la rămânerea definitivă a sentinţei de deschidere a procedurii de adopţie nu s-a reuşit iniţierea potrivirii practice sau, deşi iniţiată
această etapă, ea a eşuat, copiii pentru care, în acelaşi termen, deşi a fost pronunţată o sentinţă de încredinţare în vederea adopţiei, aceasta a fost revocată, precum şi copiii pentru care lista generată de Registrul Naţional al Adopţiilor (RNA), conform criteriilor de potrivire, nu conţine, timp de trei luni consecutiv, niciun adoptator sau familie adoptatoare atestată.
Practic, pentru aceşti copii se vor realiza proceduri suplimentare de identificare a unui adoptator, simultan cu procedura de selecţie, pentru ei fiind creată în RNA o pagină separată (profilul copilului) care conţine o fotografie actuală, precum şi informaţii referitoare la
nevoile, aptitudinile şi personalitatea copilului.
Accesul la profilul copilului greu adoptabil este securizat şi poate fi realizat numai la sediul direcţiei, iar adoptatorii, după vizualizarea acestora, pot solicita responsabilului de caz demararea procedurilor de potrivire practică cu unul sau mai mulţi copii, perioadă de timp în care nu vor mai parcurge altă procedură de potrivire.
Modificările aduse au redus la jumătate numărul formularelor utilizate în procedura adopţiei, 12 fiind eliminate şi patru simplificate.
De asemenea, au fost eliminate etapele administrative intermediare, respectiv corespondenţa pe suport de hârtie între direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului referitoare la completarea RNA.
De asemenea, a fost flexibilizată procedura de potrivire iniţială între copiii adoptabili şi familiile atestate, această etapă urmând să se facă direct la nivel judeţean sau, după caz, de sector, on-line, prin intermediul RNA.
Mai mult, familiile adoptatoare vor depune mai puţine documente pentru soluţionarea cererii de evaluare, iar recomandările de la locul de muncă nu vor mai fi necesare.
O altă modificare importantă vizează valabilitatea statutului de copil adoptabil, fiind eliminate termenul de doi ani din momentul deciziei unei instanţe de judecată. Acest statut va fi valabil până la încuviinţarea adopţiei sau până ce copilul împlineşte vârsta de 14 ani.
În cazul adopţiilor internaţionale, copilul va fi declarat eligibil la numai un an de la deschiderea procedurii, şi nu după doi ani, aşa cum se întâmpla până acum.
De altfel, din cei 3.250 de copii adoptabili, 2.716 sunt eligibili pentru adopţie naţională, iar restul pentru adopţie internaţională, pentru care sunt atestate 81 de familii.
O altă noutate este acordarea unui concediu de acomodare de maximum un an şi a unei indemnizaţii lunare pe perioada acestui concediu, care în mod obligatoriu include şi perioada de încredinţare în vederea adopţiei.
Concediul se acordă oricăruia dintre soţii familiei adoptatoare, dacă realizează venituri supuse impozitului pe venit, iar valoarea indemnizaţiei are un cuantum de 3,4 ISR (indicator social de referinţă, de 500 de lei în prezent).
Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Oana Ţoiu, a precizat că este important ca mesajul simplificării procedurii adopţiei să ajungă la părinţii care au intenţia să adopte, având în vedere numărul mare de copii care pot fi adoptaţi şi numărul mic al celor care doresc să adopte.
"Finalitatea acestor modificări este ca mai mulţi copii să ajungă în familie. Recunoaştem că de-a lungul timpului au fost făcute progrese, dar că în acelaşi timp procesul adopţiei a fost lent, pentru a ne asigura de intenţiile părinţilor şi de calitatea familiilor. În urma eforturilor, azi putem spune că da, procesul este mai uşor, mai rapid.(...) Noi suntem azi aici pentru că a fost o muncă uriaşă a ANPDC şi nu este rezultatul ultimelor două-trei luni, este un efort continuu şi trebuie continuat ”, a spus Oana Ţoiu.
Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a arătat că adopţia nu trebuie privită în contextul îndeplinirii de obiective, nici din perspectiva unor indicatori de timp sau cantitativi.
"Unele ţări, care şi-au propus astfel de ţinte, se confruntă cu provocări serioase, în momentul în care adopţiile eşuează, iar copiii revin în sistemul de protecţia copilului. Spre exemplu, în Marea Britanie, 25 la sută dintre adopţiile de copii cu vârste de 6 ani şi peste sunt ratate ”, a spus Blanchet.
În procesul de revizuire a legii şi de elaborare a metodologiei aferente, UNICEF a acordat sprijin tehnic ANPDCA.