Close sidebar
Close sidebar

Procesul de recalculare a pensiilor continuă pentru 170.000 de pensionari! Anunțul făcut de Casa de Pensii

Procesul de recalculare a pensiilor pare că încă se desfășoară. Peste 170.000 de pensionari așteaptă decizia finală, iar Casa de Pensii anunță că vor fi majorări.

Elena Tasca,

Foto simbol- pensionar

[Sursa foto: istockphotos]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Procesul de recalculare a pensiilor este în continuă desfășurare. Casa de Pensii a anunțat că se ocupă de dosarele despuse după data de 1 septembrie, iar reprezentanții speră ca în luna noiembrie pensionarii să primească decizia finală și pensia recalculată, majorată. Peste 170.000 de români s-ar afla în această situație.

Cum se calculează pensia

VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință)= 81 de lei

Număr total de puncte= puncte contributivitate+ puncte stabilitate+ puncte perioade necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Citeste si: A murit Christopher Ciccone, fratele Madonnei! Mesajul transmis de vedeta internațională- kanald.ro

Citeste si: Se schimbă data la care vor fi livrate pensiile în luna octombrie! Anunțul care îi vizează pe toți seniorii- wowbiz.ro

Citeste si: O ciclistă din România și-a făcut cont pe OnlyFans ca să-şi poată cumpăra bicicleta pentru Olimpiada de la Los Angeles- antena3.ro

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26- 30

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31- 35

1 punct/an pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.

Citește și: Două cutremure au avut loc în România, la câteva ore distanță. Seismul de 4 grade, resimțit în județul Buzău

Pensii mai mari pentru 170.000 de români. Pensionarii așteaptă decizia de recalculare

Procesul de recalculare este în plină desfășurare. Casa de Pensii lucrează pentru a finaliza deciziile în cazul a 170.000

de pensionari. Potrivit newsweek.ro, decizia ar urma să fie date pe Legea 360/2023, calculate pe formulă legii noi.

Citește și: Procurorii DNA fac descinderi în toată țara într-un dosar cu produse agricole. Prejudiciul: 40 milioane lei

În cazul dosarelor depuse până pe 31 august, ar exista o problemă. Specialiștii mărturisesc că în acest caz, protocolul prevede ca inițial să se emită decizia pe Legea 263/2010, apoi decizia de recalculare.

O altă problemă ar fi pensiile recalculate greșit, unde au existat contestații. În cazul acesta, deciziile sunt revizuite și transmise din nou, corecte.

Sunt decizii ce au mai multe realculari prin adăugare stagii și/sau venituri, iar în cazul lor procesarea fiind anevoioasă, necesitând timp de lucru mai mare din partea lucrătorilor. Un procent destul de mic dar există, sunt acele decizii retrase, unde s-au constatat greșeli. Ele se revizuiesc și se transmit deciziile corecte, ar fi declarat reprezentanții instituției.

Casa de Pensii a declarat că vârstinicii care beneficiază de majorări, vor primi retroactiv toată suma calculată de la 1 septembrie. Răspunsul constestațiilor făcute după procesul de recalculare se primește, anunță reprezentanții Caselor de Pensii, în 30 de zile.

Dacă este corect calculată decizia, primiți un răspuns administrativ de cofirmare a corectitudinii sau se emite decizia de recalculare corectă, ar fi declarat reprezentanții caselor de pensii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI