Cum l-au găsit procurorii DIICOT pe "guru" de la Iași: înconjurat de 11 tinere și cu sume uriașe de bani în casă
Morel Bolea, fondatorul asociaţiilor Eurodemos și Kasta Morrely, a fost reţinut de procurori după percheziţiile de ieri de la gruparea care racola minori prin intermediul unui ONG şi al unei agenţii de modelling. Suspectul se afla într-un imobil înconjurat de 11 femei.
Morel Bolea, liderul asociațiilor Eurodemos și Kasta Morrely, din Iași, a fost găsit de procurori, în timpul perchezițiilor, singur împreună cu 11 tinere. Procurorii au cerut arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile.
Presa a scris de mai mulți ani despre actele de abuz sexual, abuz psihologic și acte de tortură care avea loc sub paravanul unei agenții de modelling, însă procurorii au descins abia acum la Morel Bolea în "bârlog".
Ancheta a pornit de la o sesizare vizând o acuzaţie de viol ajunsă acum doi ani la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași.
Cum l-au găsit procurorii DIICOT pe Morel Bolea
Kasta Morrely se prezintă ca fiind un fel de agenție de modă, iar Eurodemos este o organizație pentru implicarea tinerilor în proiecte civice.
Amândouă sunt conduse de același bărbat și de fetele pe care el le controlează, scria Libertatea încă din decembrie 2020. Persoanele de sex masculin nu au ce căuta în nucleul celor două asociații.
Anchetatorii au reţinut o persoană, după percheziţiile la gruparea din Iaşi care racola minori prin intermediul unui ONG şi al unei agenţii de modelling.
Suspectul se afla într-un imobil cu 11 femei, potrivit News.ro.
Sursa judiciare au precizat că este vorba despre fondatorul asociaţiei Kasta Morrely din Iaşi, Morel Bolea.
Potrivit comunicatului DIICOT, în urma percheziţiilor domiciliare, au fost descoperiţi şi ridicaţi 49.000 de euro, 51.000 de lei, 3.000 USD, 24 de telefoane mobile, 13 laptopuri, 19 carduri USB, 9 hard disk-uri externe, înscrisuri şi alte documente de interes în cauză.
Ce a transmis DIICOT
”În cauză, s-a reţinut faptul că, în perioada 2000-2016, mai multe persoane vătămate, minore la data comiterii faptelor, ar fi fost recrutate prin intermediul unei organizaţii neguvernamentale şi a unei agenţii de modelling, înfiinţate în municipiului Iaşi, acestea fiind ulterior exploatate sexual, prin constrângere psihică (manipulare şi abuz emoţional). Până la acest moment, în urma cercetărilor, au fost identificate cinci persoane vătămate. Persoanele vătămate au beneficiat de consiliere psihologică, precum şi de toate drepturile şi măsurile de protecţie prevăzute de Codul de Procedură Penală", au comunicat, miercuri, procurorii DIICOT.
Tinerele care au depus mărturie în faţa anchetatorilor ar fi declarat că asociaţiile respective derulau tot felul de activităţi dubioase, unele fete susţinând chiar ar fi fost abuzate sexual.
”La finalizarea audierilor, o persoană a fost reţinută de procurori, pentru 24 de ore. În cursul zilei de astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi, cu propunerea de arestare preventivă a acesteia. În momentul efectuării percheziţiei domiciliare, persoana bănuită a fost identificată în imobil, împreună cu alte 11 persoane de sex feminin”, a transmis, joi, IGPR.
Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, percheziţii la o grupare care racola minori prin intermediul unui ONG şi al unei agenţii de modelling, victimele fiind exploatate sexual, prin constrângere şi abuz emoţional.
Ambele asociaţii au beneficiat constant de finanţări din partea Primăriei Iaşi, prima pentru organizarea unor dezbateri asupra drepturilor omului, simpozioane sau concursuri, iar a doua, pentru organizarea anuală a unui festival de modă.