In articol:
- Mită de 67.000 lei, primită direct și prin intermediari
- DNA, cu ochii pe Ministerul Agriculturii
- Percheziţii și la sediul Primăriei Otopeni. Prejudiciul: 35 milioane lei!
- Ce au transmis procurorii DNA în cazul de la Timișoara
Suspecta este șef serviciu în cadrul Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar femeia este acuzată de DNA de infracțiunea de luare de mită în formă continuată
Mită de 67.000 lei, primită direct și prin intermediari
Potrivit unui comunicat al DNA, Livia Ciobanu ar fi primit în total 67.000 de lei de la o persoană cu o funcție de conducere în cadrul unei Direcții Județene pentru Agricultură.
Șefa din Ministerul condus de Petre Daea ar fi luată mită de 36 de ori pentru a ajunge la suma de bani pretinsă.
Citeste si: DNA cere ridicarea imunității unui ministru PSD. UPDATE: Chesnoiu și-a anunțat demisia din guvern
Ea ar fi întocmit și niște acte de alocare a noi fonduri pentru acea Direcție Județeană de Agricultură, care avea nevoie de achiziționarea unor noi autovehicule, unor stații de lucru de birouri, unor noi imprimate sau telefoane mobile.
DNA, cu ochii pe Ministerul Agriculturii
Perchezițiile DNA la Ministerul Agriculturii vin la câteva luni după acțiunea împotriva fostului ministru Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu și instigare sub forma participației improprii la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).
Citeste si: Petre Daea, audiat la DNA, în dosarul fostului ministru al Agriculturii
Percheziţii și la sediul Primăriei Otopeni. Prejudiciul: 35 milioane lei!
Procurorii DNA efectuează, marţi, percheziţii la sediul Primăriei Otopeni, în cadrul unui dosar de corupţie ce vizează efectuarea de plăţi pentru lucrări neefectuate la apă şi canalizare, prejudiciul fiind de aproximativ 35 milioane lei, potrivit unor surse judiciare.
Citeste si: Președintele Klaus Iohannis va participa la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a
DNA a anunţat marţi că procurorii de la Secţia de combatere a corupţiei efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2011- 2017, în legătură cu derularea unor contracte de execuţie lucrări.
În cursul zilei de marţi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, se efectuează percheziţii domiciliare la o instituţie publică situată în judeţul Ilfov.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, este vorba de Primăria Otopeni, iar ancheta vizează modul în care Primăria oraşului a efectuat plăţi de 35 milioane lei pentru lucrări de apă şi canalizare care nu au fost executate în realitate.
Ce au transmis procurorii DNA în cazul de la Timișoara
Redăm mai jos comunicatul integral al DNA:
"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 septembrie 2022, față de inculpata CIOBANU LIVIA, șef serviciu în cadrul Direcției Generale Buget Finanțe și Fonduri Europene din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de luare de mită, în formă continuată (36 de acte materiale).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
- În perioada ianuarie 2018 – februarie 2021, în calitatea menționată, inculpata Ciobanu Livia ar fi pretins și primit de la o persoană cu funcție de conducere la nivelul unei direcții județene pentru agricultură (martor), suma totală de 67.000 de lei și un laptop, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu, respectiv avizarea alocării de fonduri de care respectiva direcție județeană avea nevoie (cumpărarea de autovehicule noi, stații de lucru de birou, stații de lucru portabile, imprimante, telefoane mobile și servicii de voce și date și alte obiecte de birotică).
- Suma totală de 67.000 lei ar fi fost pretinsă și primită direct și prin intermediari, banii fiind primiți în numerar și virați într-un cont bancar al unei persoane din familia inculpatei, precum și prin mandat poștal on-line după cum urmează: 15.000 de lei în luna ianuarie 2018 și între 1500 și 3000 de lei/lunar în perioada mai 2018 – februarie 2021.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpata trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
- să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului,
- să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
- să nu exercite funcția publică deținută.
Inculpatei i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpatei li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".