Close sidebar
Close sidebar

Procurorii, ingrijorati de modificarile aduse Legilor Justitiei. Explicatiile sefei DNA

Parlamentul da liber la furat! Sunt acuzatii grave, facute chiar de procurorii care cred ca amendamentele aduse codurilor penale vor bloca multe anchete. Ce se va intampla daca aceste schimbari vor fi puse in practica? Am putea ajunge in niste situatii ridicole.

I. I.,


DISTRIBUIE
acest articol

Laura Codruta Kovesi, sefa DNA: Vor avea un efect devastator!"

Una dintre schimbarile majore se refera la ce fel de probe vor mai putea fi administrate.

Sa prespupunem ca procurorii fac o perchezitie in cautarea de informatii in laptopul unui personaj acuzat de frauda cu foduri europene. Dar descopera si o inregistrare cu o crima, haideti sa spunem. E o dovada? Nici vorba. Ea trebuie distrusa pentru ca pe mandatul initial e trecuta alta infractiune.

Situatia absurda merge mai departe! Daca in acel calculator exista filmulete cu indecente cu minori, vinovatul nu poate fi tras la raspundere.

Citeste si: Liam Payne, fost membru al trupei One Direction, a murit la doar 31 de ani. A fost găsit fără viață în curtea unui hotel din Buenos Aires- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: Povestea francezului cu o podgorie secretă în centrul Parisului. Cultivă 2.000 de vițe de vie printre blocuri: „Este excepțional”- antena3.ro

Filajul si organizarea unui flagrant nu mai pot fi puse in practica. De ce? Suspectul trebuie anuntat de indata ca s-a inregistrat o plangere pe numele sau. Adica procurorul ii va spune functionarului public, spre exemplu, ca se cauta dovezi impotriva sa pentru acuzatia de luare de mita!

Laura Codruta Kovesi, sefa DNA: Nicaieri in lume nu am intalnit ca un procuror sa il anunte pe cel vizat pana nu aduna niste acte, pana nu face niste acte premergatoare.

Astfel, procurorul trebuie sa il anunte pe suspect ca se incearca organizarea unui flagrant in care el este personajul principal. Si sigur ca apare intrebarea: Va mai lua mita?

Persoanele acuzate de fapte de coruptie oricum nu trebuie sa-si faca griji prea mari. Nu mai pot fi arestate preventiv.  Primarul care a luat mita poate oricand, spre exemplu, sa ajunga la martorii din dosar.

Un alt amendament prevede ca persoana acuzata poate sa asiste la audierea martorilor. Iata un exemplu: o femeie obligata sa se prostitueze, dand declaratii in aceeasi incapere cu cel care i-a fost proxenet!

De asemenea, infractiunea de marturie mincinoasa este dezincriminata. Calin Popescu Tariceanu este judecat intr-un astfel de dosar si va beneficia de legea mai favorabila, daca amendamentul ar fi aprobat.

Comisia care discuta aceste amendamente este condusa de Florin Iordache, initiatorul celebrei ordonante 13!

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI