In articol:
Benjamin Ferencz s-a născut în România în anul 1920. El a fost ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nürnberg, Germania. S-a numărat printre cei care au adus în fața justiției criminalii de război naziști după cel de-al Doilea Război Mondial.
Pe 11 martie 1920 Benjamin Ferencz s-a născut în Transilvania, România. Avea 10 luni când familia sa a plecat și s-a mutat în Statele Unite unde a crescut în condiții modeste în cartierul "Hell's Kitchen" (Bucătăria Iadului) din New York City. A absolvit Facultatea de Drept de la Harvard în anul 1943, s-a înrolat în armata Statelor Unite ale Americii și după s-a alăturat unei noi secții nou- înființate pentru crime de război a armatei americane.
Benjamin Ferencz a murit la vârsta de 103 ani
La vârsta de 27 de ani a fost procuror, în 1947, la Nürnberg. Acolo acuzaţii nazişti, printre care Hermann Göring, au fost judecaţi pentru crime împotriva umanităţii, inclusiv pentru Holocaust, genocidul unde şase milioane de evrei şi milioane de oameni au fost uciși sistematic.
Ferencz a pledat mai târziu timp de zeci de ani pentru crearea unei curţi penale internaţionale, obiectiv care s-a realizat odată cu înfiinţarea tribunalui internaţional cu sediul la Haga, în Olanda.
Ferencz a fost, de asemenea, și un donator important pentru Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, înfiinţat la Washington, scrie News.ro.
Citește și: VIDEO |Adi a murit după ce a fost împușcat de un inginer silvic care voia să sacrifice un vițel
Mesajul care a anunțat decesul lui Benjamin Ferencz
"Astăzi, lumea a pierdut un lider în căutarea justiţiei pentru victimele genocidului şi ale crimelor conexe. Plângem moartea lui Ben Ferencz, ultimul procuror de la Nürnberg pentru crime de război. La vârsta de 27 de ani, fără nicio experienţă anterioară în procese, el a obţinut verdicte de vinovăţie împotriva a 22 de nazişti", a transmis Muzeul Holocaustului din SUA într-o postare pe Twitter.
Ferencz a fost numit la Nürnberg, procurorul-şef al Statelor Unite în procesul a 22 de ofiţeri care s-au ocupat de conducerea echipelor mobile paramilitare cunoscute și sub numele de Einsatzgruppen. Acestea făceau parte din cunoscutele trupe SS naziste și aveau rolul de a se ocupa de uciderile în masă. Aceste echipe au făcut asasinate în masă împotriva mai multor categorii de oameni de la acea vreme evrei, ţigani şi alte persoane, cei mai mulți civili, în perioada războiului din Europa sub ocuparea Germaniei naziste şi au fost responsabile pentru decesul a mai mult de un milion de morți.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro