„Acuma le dăm cu pompița, uitați, dăm cu pompița la roșii, le stimulăm. E 10 lei pe piață, auzi, bă, băieți. Le-am ținut până acuma, acum le dăm cu Ethrel că avem comandă, le dăm cu stimulent, să le făcem mai mari”
Așa își începea mărturisirea anul trecut acest producător din comuna Scărișoara, Olt. Într-un live pe Facebook postat la finalul lui mai 2021, se vede cu tomatele sunt galbene și crude, iar codițele lor sunt arse și uscate.
Nu există laboratoare care să aibă teste de depistare a hormonilor de creștere
Aici intervine stimulentul toxic, care grăbește legumele să se coacă, dar totodată le îmbolnăvește.
Trist este că statul român nu investește bani în laboratoare specializate în care legumele să fie supuse unor teste de depistare a hormonilor de creștere, iar de această nepăsare a autorităților profită comercianții, care preiau legumele de la producători, fără să știe cu adevărat ce-i vând clientului.
Citeste si: VIDEO- Scandal în coaliție privind impozitul progresiv. Liderii PSD și PNL nu se pun de acord asupra introducerii cotei unice
În lipsa unor lămuriri, clienții se simt ca niște cobai care nu pot decât să consume ce li se oferă.
Producătorii cer prelungirea perioadei de recoltare a roșiilor
Agricultorii înscriși pentru subvenții în programul Tomata trebuie să recoleteze roșiile la o dată stabilită în prealabil.
Din 17.000 de fermieri, 70% au solarii neîncălzite și vremea le dă bătăi de cap. Ori pierd subvenția de 3000 de euro, ori forțează roșiile să crească la termentul cerut de lege.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: 250 de rachete antigrindină au fost lansate pentru protejarea culturilor agricole
Ion Păunel, preşedinte al Uniunii Salvaţi Ţăranul Român: „Anumiți fermieri s-ar putea să folosească anumite substanțe care cândva erau recunoscute în Europa și în România. Acum, dacă sunt interzise, asta înseamnă că n-avem voie să le folosim. Nu practicăm și nu susținem folosirea substanțelor interzise, de orice fel ar fi.”
Citeste si: Care este vârsta de pensionare în România in 2022. Se urmarește o egalizare în cazul barbaților și femeilor
Fermierii cer acum prelungirea termenului de recoltare.
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.