Producătorii de cartofi din România sunt disperați! Ei vând cartoful cu 50 de bani kilogramul, iar la piață prețul este și de șapte ori mai mare!
A inceput sezonul legumelor, insa in supermarketuri rafturile sunt pline tot cu trufandale din import.
Cartoful, leguma cea mai cumparata, se cultiva din plin pe campurile romanesti. Agricultorii o vand insa tot in en-gros-uri sau la bisnitari, la jumatate de pret.
In comuna doljeana, supranumita si patria cartofului, ocupatia de baza e agricultura. Ca sa aiba bani sa cultive pamantul, locuitorii au muncit printre straini asemenea sotilor Sanda. Dupa 10 ani in Italia, cei doi si-au cumparat utilaje moderne si pune cartofi pe 3 hectare.
Desi produc 180 de tone de cartofi, sotii Sanda nu reusesc sa vanda atat cat si-ar dori fiindca in localitate nu exista nicio cooperativa prin care sa poata trimite legumele in supermarketuri. Farama de recolta care o sa ajunga in piete e adusa de samsari la preturi mari. "Bisnitarii il iau de la noi cu 50 de bani si ajunge la masa poate cu 3 lei, 2,5 lei, cum se face de obicei cu toate legumele si fructele", spune un producător.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
In lipsa unei legi bine gandite, au de pierdut si producatorii, si clientii. Cartofii romanesti sunt vanduti ieftin, iar din piete, ii vom cumpara in curand la pret dublu.
Dupa ce a investit toti banii in 150 de hectare de pamant, dar a pierdut totul, Luiza Draghici a plecat sa munceasca in Italia. S-a intors in tara unde a luat-o iar de la zero.
Daca afacerea cu capsuni ii aduce profit, tonele de cartofii de pe cele doua hectare i se duc tot la bisnitari.
"Cand ies cartofii la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie, iese toata lumea odata si se vand engros 40-50 de bani. Si noi cumparam kg cu 2 lei-2,5 lei. Va dati deama ca o afacere profitabila nu este", spune altcineva.
La vanzare sunt deocamdata cartofi din recolta trecuta sau de import. Cei noi vor ajunge in piete in luna mai.