Producătorii francezi de alimente reduc producția și schimbă rețetele. Care este motivul
Au intervenit schimbări în rândul producătorilor de alimente din Franța. Aceștia au ales să reducă producția și să schimbă rețetele.
Producătorii francezi au ales să reducă producția și schimbă rețetele din cauza majorării prețurilor la ouă.
Citeste si: Curs valutar BNR azi, 10 octombrie 2022. Cum evoluează euro şi dolarul?
În Franța s-a produs o majorare de peste două ori a prețurilor ouălor din cauza creșterii prețurilor energiei și furajelor, inclusiv a ofertei insuficiente.
În supermarketurile franceze, prețurile ouălor de la raft au avut parte de o creștere de aproximativ 15%-20% încă de la începutul anului, ca urmare a aplicării unei legi care indexează prețurile alimentelor din magazine în funcție de costurile pentru hrana animalelor înregistrate de producători.
Prețurile ouălor de pe piața spot franceză au ajuns săptămâna trecută la 2,2 euro kilogramul, ceea ce este peste dublul prețului de la începutul anului și cu 65% peste prețul mediu din această perioadă a anului, a comunicat vicepreşedintele CNPO, Loic Coulombel.
„Era probabil ca preţurile să depăşească un record de 2,3 euro/kg înainte de sfârşitul anului 2022, din cauza cererii în creştere la sfârşitul anului, dar vor rămâne în continuare cu mult sub preţurile spot din SUA pentru ouăle standard, aflat acum la 4,24 euro/kg”, a mai adăugat acesta.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Primăria le oferă geci gratuite oamenilor pentru a scăpa de frig. Așa se reduc facturile la curent
Uniunea Europeană, dar și Statele Unite ale Americii s-au confruntat anul acesta cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din istorie.
Milioane de păsări au fost sacrificate.De asemenea, producția mondială de ouă este așteptată să scadă anul acesta, lucru nemaivăzut în istorie, după un declin de 4,6% în SUA, 3% în UE și o scădere de 8% în Franța, aceasta fiind cel mai mare producător de ouă, potrivit declarațiilor grupului industrial francez CNPO.
„Suntem într-o situaţie care nu s-a mai văzut până acum. În crizele anterioare obişnuiam să apelam la importuri, în special din Statele Unite, dar în acest an situaţia este proastă peste tot", a spus vicepreşedintele CNPO.
Citeste si: Românii primesc înapoi banii plătiți în plus pe facturile la energie electrică. Când are loc restituirea
„În imposibilitatea de a scăpa de creşterea preţurilor, unele companii au început deja să schimbe reţetele sau au oprit liniile de producţie”, a spus Loic Coulombel.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
„Ai nevoie de multe ouă pentru a face prăjituri sau paste cu ouă”, a mai precizat acesta.
Schimbarea rețetei ar putea însemna schimbarea tipurilor de ouă, reducerea volumul folosit, ori chiar schimbarea acestora cu alternative precum proteinele din mazăre sau lapte.
Citeste si: Scumpiri la biletele de tren din cauza facturilor uriașe la energie