Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au anunţat, luni, 1 aprilie că a fost descoperită salmonella în mai multe produse din carne de pui din diverse magazine din Colentina, Bucureştii Noi și Băneasa.

Imediat loturile respective au fost retrase de la comercializare.

“În cazul depistării Salmonella spp. în probele recoltate(...) acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reţinute oficial şi retrase de la consumul uman.

În cazul depistării de Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre(...) din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unităţile de vânzare cu amănuntul, cu excepţia depozitelor alimentare, «acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricaţie, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanţii suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul»”, au transmis oficialii ANPC.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citește și: Șerpii veninoși s-au înmulțit pe traseele montane! Specialiștii îi averitizează pe aventurieri

Regulamentele europene menţionează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre, este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranţei alimentare  şi implică măsuri corective conform legislaţiei specifice.

Până acum, comisarii ANPC au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de peste 45.000

lei şi au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spaţiile verificate, ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcţionate către distrugere, se menționează în comunicatul de presă.

Cum se manifestă toxiinfecțiile alimentare?

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că se află în plină campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui aflate la vânzare în magazinele din România.  

Citește și: Un restaurant cunoscut din Sectorul 2 al Capitalei, închis temporar de ANPC. Inspectorii au aplicat amenzi în valoare de 53.000 de lei

Toxiinfecţiile alimentare provocate de Salmonella Enteritidis se manifestă prin tulburări gastrointestinale, însoţite deseori de febră, în primele 48 de ore de la consum.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si