In articol:
Salariaţii din învăţământul preuniversitar, membri ai celor două federaţii reprezentantive- Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret"- intră în grevă de avertisment, miercuri, între orele 11:00-13:00. Dacă nemulțumirile profesorilor nu sunt ascultate de guvernanți, sindicaliștii spun că urmează și alte metode de protest.
Citeste si: 24 ianuarie 2022, zi liberă: Veste bună pentru români. Ce se sărbătoreşte în această zi?
Profesorii îi avertizează pe guvernanți cu o "pauză de educație" de 2 ore, ei amenințănd cu alte măsuri de protest, mai drastice în cazul în care nemulțumirile nu le sunt ascultate.
Copiii vor fi supravegheați, chiar dacă nu fac ore
Timp de două ore, profesorii activitatea cursurilor. Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", a declarat că în intervalul de timp 11:00- 13:00 nu se vor desfăşura activităţi specifice actului educaţional, dar copiii vor fi supravegheaţi.
"Deciziile revin consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ(...). Aceştia vor lua deciziile care se impun astfel încât să fie respectate drepturile tuturor, adică atât dreptul la grevă al celor care au semnat pentru declanşarea unei astfel de forme de protest cât şi dreptul celor care doresc să îşi desfăşoare activitatea mai departe", a declarat Marius Nistor.
Care sunt nemulțumirile profesorilor
Decizia încetării temporare a lucrului a fost luată după referendumul intern desfăşurat de cele două organizaţii în perioada 17 decembrie 2021- 14 ianuarie 2022.
Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea nemulţumirilor acestora, se menţionează în comunicat.
Citeste si: Cum se manifestă simptomele Omicron la copii: „Putem să ne păcălim la copiii foarte mici”
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Solicitările sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt: acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.
Sindicatele mai solicită Guvernului acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.