Close sidebar
Close sidebar

Profesorilor francezi suprasolicitați li se oferă mai multă muncă pentru mai mulți bani: "Suntem deja suprasolicitați, iar creșterile salariale nu sunt la înălțime”

Începutul noului an școlar marchează introducerea "pactului profesorilor" pentru școlile franceze, un nou sistem care le permite profesorilor să accepte sarcini suplimentare mai bine plătite.

Stefania Pavel,

Începutul noului an școlar marchează introducerea "pactului profesorilor" pentru școlile franceze, un nou sistem care le permite profesorilor să accepte sarcini suplimentare mai bine plătite.

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

În Franța, 12 milioane de elevi se întorc la școală, iar guvernul francez propune un "pact al profesorilor" pentru educatorii din școlile primare și secundare. În cadrul acestui program, profesorilor li se vor oferi sarcini și îndatoriri suplimentare, mai bine plătite, dar personalul școlar neconvins, care se simte prost plătit și suprasolicitat, este supărat că singura soluție aparentă a guvernului la salariile stagnante ale profesorilor este de a-i împovăra cu și mai multe sarcini. 

"Ar sugera că avem timp [să ne ocupăm de mai multe sarcini], dar nu avem", se plânge Janette Barrier, o profesoară intervievată de Euronews. "Suntem deja suprasolicitați, iar creșterile salariale nu sunt la înălțime. Altfel, nu ar exista o criză de recrutare”.

Pactul le va oferi profesorilor din învățământul primar și secundar posibilitatea de a efectua sarcini plătite la un tarif dublu față de o oră suplimentară standard.

Aceasta înseamnă cel puțin 18 ore suplimentare pe an, plătite cu 1 250 de euro brut.

"Aici nu s-a semnat niciun pact!"

Departe de a îmbrățișa oportunitatea de a "munci mai mult pentru a câștiga mai mult", profesorii din Franța au trimis disprețul asupra unui sistem pe care îl consideră un ordin de a munci mai mult.

Citește și: Admitere liceu 2023. Când se poate completa fișa cu opțiuni?

Pactul le va oferi profesorilor din învățământul primar și secundar posibilitatea de a efectua sarcini plătite la un tarif dublu față de o oră suplimentară standard.

[Sursa foto: PixaBay]

"Faptul că aș avea 18 ore în plus pune presiune asupra profesorilor", spune Bachir Touati Tliba, director la Liceul Tonkin din Villeurbanne, în apropiere de Lyon. Dacă se adaugă timpul necesar pentru planificarea lecțiilor, predarea acestora, întâlnirile cu părinții și orice alte sarcini suplimentare- cum ar fi funcția de director- profesorii au adesea un program încărcat

care face imposibilă includerea unor ore suplimentare. 

"Aici nu s-a semnat niciun pact", spune directorul de școală pentru Euronews. Profesorii școlii sale au refuzat să-l semneze din principiu sau din cauza lipsei de disponibilitate, pentru că nu văd în acest acord o mărire de salariu, ci o cerere de a lucra mai mult.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: EXCLUSIV: Elevul care a înjunghiat-o pe profesoara de japoneză vrea din nou la școală/ Iulian Radu: ”Este vorba despre un pericol real, nu este o poveste”

"Unii o vor face din necesitate pentru a supraviețui[...] dar nu toată lumea are posibilitatea de a face ore suplimentare, deci este discriminatoriu", afirmă Janette Barrier, membră a sindicatului profesorilor Sgen-CFDT.

"Ministerul Educației a optat pentru acest proiect pentru a controla mai bine sistemul[...], dar el creează o rigiditate în modul de funcționare", explică Bachir Touati Tliba.

Sunt profesorii de acord cu noul pact?

Diverse tipuri de sarcini care permit profesorilor să înlocuiască un coleg absent erau deja posibile înainte, dar profesorii consideră că noul pact a fost adoptat în grabă. "Nu a fost conceput pentru liceele generale și tehnologice", spune François Tessier, profesor de istorie-geografie și președinte al sindicatului SNALC la Academia Orléans-Tours. 

Citește și: Directoare de grădiniță, concediată pentru activitatea clandestină de pe internet. "Așa își finanțează viața de lux"

François Tessier a declarat că regretă ineficiența actuală a educației franceze și a subliniat deteriorarea unui alt program de teme pentru acasă implementat de guvern, care a fost anterior eficient, dar care este acum "distorsionat" în opinia sa. 

"Este un fel de elefant alb inventat, cu profesori de școală primară care vin să predea elevilor din clasa a șasea pe care nu îi cunosc", explică el. "Profesorii de la școală nu vor putea oferi sprijin elevilor din clasa a șasea, au deja destule ore, iar deplasarea între școli nu este plătită", spune Janette Barrier. 

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: Uniforma obligatorie ar putea reveni în școlile din România. Ce spun părinții: „Statul vrea uniformă? Să bugeteze”

Acest nou an școlar a adus însă creșteri salariale pentru unii profesori. Aproape 853.700 de cadre didactice își vor vedea salariile crescând între 125 și 250 de euro net pe lună, în funcție de perioada contractuală pe care o au. Acest lucru vine în urma anunțului președintelui Emmanuel Macron potrivit căruia niciun profesor titular nu va fi plătit cu mai puțin de 2.000 de euro net pe lună.

"Având în vedere numărul de profesori, aceasta reprezintă o sumă considerabilă, dar nu compensează diferența de salarizare care afectează profesia de profesor de zeci de ani", afirmă cu regret François Tessier.

Pactul profesorilor este deja în vigoare, dar rămâne de văzut câți profesori au semnat pentru el și dacă guvernul îl va considera un succes. În timp ce ministerul educației spera la o rată de aderare de 30%, ministrul educației, Gabriel Attal, este mai precaut și s-a abținut de la a face orice predicție.  

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI