Bogdan si Anda Maleon au fost gasiti decedati luni seara, de Craciun, procurorii stabilind ca cei doi s-au sinucis. Profesor universitar si director general la Biblioteca Centrala Universitara „Mihai Eminescu” din Iasi, Maleon era implicat si in activitati ale societatii civile. In 2010, alaturi de alti intelectuali, printre care s-au numarat Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Victor Rebengiuc si Ana Blandiana, Maleon a semnat o petitie prin care se cerea micsorarea pensiilor fostilor comunisti si securisti.

„Prin această petiţie, readucem în atenţie solicitarea societăţii civile de reducere a pensiilor foştilor activişti comunişti de rang înalt şi a responsabililor din aparatul represiv al Securităţii. Activiştii şi securiştii au făcut parte dintr-un sistem de privilegii înainte de 1989 şi au rămas privilegiaţi şi după revoluţie”, se scria in document. “Considerăm că este profund imoral ca promotorii unui sistem criminal să se bucure de impunitate într-un regim democratic şi, în plus, să beneficieze de favoruri. Orice reformă care vizează modernizarea statului nu poate fi compatibilă cu onorarea acelora care au transformat statul în instrument de represiune politică, în perioada 1948-1989”, se mai nota in petitie.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

“În contextul dezbaterilor legate de Legea unică a pensiilor, solicităm Guvernului României să găsească, împreună cu societatea civilă şi instituţiile academice care se ocupă de studiul comunismului, o formulă legală, în acord cu Constituţia României, prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist să fie reduse”, se arata in cerere.

“In condiţiile în care România a condamnat oficial regimul comunist, a venit vremea ca măsurile concrete de decomunizare să fie puse în practică.

Este nevoie de acestea ca semn reparatoriu faţă de victimele comunismului şi pentru a arăta că încălcarea drepturilor omului, a legilor şi normelor democratice nu rămâne nesancţionată. Petiţie iniţiată de Societatea de Studii Istorice din România, Iaşi, 12 ianuarie 2010”, se incheia documentul semnat si de Bogdan Maleon.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si