Generalul ucrainian Yulia Laputina, ministrul afacerilor veteranilor de la Kiev, care anterior a servit ca ofițer de top în serviciile secrete ale Ucrainei, a declarat pentru Sky News că țara ei este pregătită să se apere dacă Moscova lansează un nou atac. O invazie completă a Ucrainei de către Rusia ar răspândi conflictul în Europa și ar putea chiar declanșa chiar Al Treilea Război Mondial, avertizează ministrul guvernului ucrainean.

Citeste si: Ucraina a dezvăluit cum va răspunde în fața bombardamentelor separatiștilor din Donbas. Doi soldați ucrainieni au fost răniți

Iulia Laputina a avertizat încă de anul trecut că efectele și consecințele acțiunilor militare viitoare ale președintelui rus Vladimir Putin nu vor fi limitate la granițele ucrainene, potrivit Sky News. Profeția făcută de Yulia Laputina revine în actualitate.

Rusia vrea să provoace haos în Balcani

"Dacă Rusia va invada, ar trebui să aveți grijă și de Balcani. Ce fac rușii acum în Serbia- ei încearcă să provoace o situație conflictuală în Balcani", a spus ea într-un interviu acordat presei britanice de la biroul ei din Kiev.

Citeste si: Ce au discutat Joe Biden și Klaus Iohannis pe tema crizei dintre Ucraina și Rusia

„Trebuie să luăm în considerare și [începutul] unui Al treilea război mondial”, a spus femeia-general. Întrebată dacă există o șansă ca o invazie să ducă la un al treilea război mondial, ministrul a spus:

„Da. Da. Pentru că din punct de vedere geopolitic, se pare că acesta este un scenariu posibil. Deci... ar trebui să fim atenți la problema ucraineană pentru că ea are legătură cu securitatea continentului european”.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Joe Biden crede că Rusia va invada Ucraina "în următoarele zile"

Răspândirea războiului în cazul invaziei ruse în Ucraina "va fi mult mai largă decât Ucraina”, avertizat Laputina.

Cine este ministrul-general Yulia Laputina

Ministrul-general Yulia Laputina s-a născut la Kiev în 1967 și are o educație pedagogică și psihologică, informează 112.international. În 1992, Iulia Laputina a început să lucreze în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), preluând funcția de anchetator penal al unității de contrainformații. După aceea, ea a servit ca ofițer superior în Alpha Group (unitatea specială a SBU). A participat la operațiunile de suprimare a putsch-ului separatist din Crimeea în 1994.

Citeste si: Rusia amenință că va lăsa în beznă Europa dacă Occidentul va impune noi sancțiuni

Între 2010-2012 a fost șef adjunct al Centrului de Operațiuni Speciale „A” al SBU. Laputina este participant la ATO (Operațiunea Antiteroristă în Donbas).

În septembrie-decembrie 2014, ea a fost comandantul grupului operativ SBU din ATO și a îndeplinit misiuni de reținere a membrilor unor grupuri armate ilegale.

Citeste si: Rusia a suplimentat forțele militare de la graniţa cu Ucraina cu aproximativ 7.000 de soldaţi, chiar dacă afirmau că se vor retrage. Anunțul SUA: Rusia poate oferi un „pretext fals” pentru a invada Ucraina

În 2014, ea a fost numită șef adjunct al Departamentului pentru Protecția de Contrainformații a Intereselor Statului în Securitatea Cibernetică al Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Șase ani mai târziu, pe 25 martie 2020, i s-a conferit gradul de general-maior. Astfel, Yulia Laputina a devenit a doua femeie generală din istoria Ucrainei independente (prima a fost generalul-maior al Serviciului Medical Lyudmila Shuhaley). Ea este, de asemenea, membră a Consiliului Consultativ pentru Afacerile Veteranilor de Război, Familiile Apărătorilor Ucrainei căzuți la datorie.

"Avem o experiență foarte mare de rezistență națională” 

Ministrul de l Kiev, care a ajuns la gradul de general-maior în Serviciul de Securitate al SBU al Ucrainei, a declarat că majoritatea veteranilor (400.000 de oameni ai națiunii sale)- cu vârste între 20 și aproximativ 60 de ani- ar fi dispuși să lupte dacă va fi nevoie.

Mulți erau tineri voluntari care s-au înscris pentru a apăra țara când separatiștii susținuți de ruși au ocupat teritoriul din est și Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Întrebată dacă ea crede că Ucraina va putea rezista unei invazii totale a vecinului său mult mai puternic, generalul-maior Laputina a spus: „Chiar și în cazul unei invazii militare reale, primul pas poate fi... succes pentru agresori. Dar următorul pas nu va avea succes pentru că avem o experiență foarte mare de rezistența națională”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si