In articol:
- Săptămâna 1. Cum va fi vremea în perioada 31 iulie- 7 august 2023?
- Săptămâna 2. Cum va fi vremea în perioada 7-14 august 2023?
- Săptămâna 3. Cum va fi vremea în perioada 14-21 august 2023?
- Săptămâna 4. Cum va fi vremea în perioada 21-28 august 2023?
- Luna iulie 2023, cea mai călduroasă din istorie. Raport ONU
Specialiștii estimează media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media din aceeași perioadă între anii 2003-2022.
Săptămâna 1. Cum va fi vremea în perioada 31 iulie- 7 august 2023?
În săptămâna următoare, temperaturile vor fi mai scăzute decât media obișnuită în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, în timp ce în celelalte zone se vor situa, în general, aproape de valorile normale.
Se vor înregistra cantități mai mari de precipitații în cea mai mare parte a țării, cu accent în regiunile intracarpatice.
Săptămâna 2. Cum va fi vremea în perioada 7-14 august 2023?
În regiunile vestice și centrale, se vor înregistra ușoare scăderi ale temperaturilor medii față de cele specifice pentru acest interval, iar în restul țării, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale.
Cantitățile de precipitații la nivelul întregii țări vor fi în general apropiate de media obișnuită pentru această perioadă.
Săptămâna 3. Cum va fi vremea în perioada 14-21 august 2023?
În majoritatea regiunilor, temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât media normală pentru acest interval.
Cantitatea de precipitații va fi în general apropiată de media normală pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Săptămâna 4. Cum va fi vremea în perioada 21-28 august 2023?
În majoritatea regiunilor, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, cu posibilitatea de a fi ușor mai ridicate în cele sudice.
Cantitățile de precipitații la nivelul întregii țări vor fi în jurul celor normale pentru acest interval.
Luna iulie 2023, cea mai călduroasă din istorie. Raport ONU
''Era încălzirii globale s-a încheiat, acum este momentul erei fierberii globale'', a fost mesajul transmis joi, 27 iulie 2023, la orele după-amiezii de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, reporterilor.
"Schimbarea climatică este aici. Este terifiant. Și acesta este doar începutul", a mai precizat Guterres, potrivit jurnaliștilor de la Euronews.
În contextul mai multor săptămâni de încălzire a mărilor și a trei continente, reprezentanții Organizației Meteorologice Mondiale a Națiunilor Unite (OMM) și reprezentanții Observatorului European Copernic sunt de părere că au destule date pentru a confirma că luna iulie a acestui an va fi ''aproape sigur cea mai caldă lună măsurată vreodată'', depășind recordul care a fost stabilit anterior, mai exact în luna iulie a anului 2019.
Citeste si: Ce se schimbă în privința pensionarilor cu venit mic sau mediu? Ajutoarele nu întârzie să apară!- kfetele.ro
Acest fenomen este probabil unul ''fără precedent'', într-o perioadă de mii de ani. Conform celor două instituții, fenomenul este doar o ''avanpremieră'' a viitorului climatic pe care îl va avea planeta noastră.
În diferite colțuri ale lumii, efectele încălzirii globale antropice devin vizibile. Grecia suferă din cauza incendiilor devastatoare, Canada se confruntă cu inundații cumplite, iar sudul Europei și nordul Africii se confruntă cu temperaturi sufocante. De asemenea, sudul Statelor Unite și o parte a Chinei se confruntă cu distrugerile provocate de taifunul Doksuri. Toate acestea sunt semne alarmante ale încălzirii globale, manifestându-se simultan.
Cu toate că alte regiuni din nordul Europei se bucura de o vară blândă sau poate chiar una răcoroasă, specialiștii sunt convinși: ''Este foarte probabil ca iulie să fie cea mai călduroasă lună iulie care s-a înregistrat vreodată'' și chiar ''cea mai caldă dintre toate lunile la un loc'', a transmis OEC, confirmându-și previziunile.