Close sidebar
Close sidebar

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni: ploi abundente şi caniculă. Cum va fi vremea în perioada 31 iulie - 28 august 2023

Reprezentanții ANM estimează că, în primele două săptămâni ale lunii august, temperaturile vor mai scăzute faţă de cele normale pentru această perioadă, în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, acolo unde vor fi multe ploi în primele două săptămâni din luna august. Mai apoi, în cea de-a doua parte a intervalului, temperaturile vor creşte, depăşind uşor valorile normale pentru această perioadă, după care se vor situa în jurul celor obişnuite pentru finalul lunii august.

Alexandra Costea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Conform informațiilor oferite de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF- Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

Citește și: VIDEO- Vremea s-a răcit brusc în România: de la peste 40 de grade, la 20. Weekendul aduce vreme frumoasă şi temperaturi ridicate

Specialiștii estimează media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media din aceeași perioadă între anii 2003-2022.

Vremea extremelor: ploi abundente şi caniculă

[Sursa foto: istock.com]

Săptămâna 1. Cum va fi vremea în perioada 31 iulie- 7 august 2023?

În săptămâna următoare, temperaturile vor fi mai scăzute decât media obișnuită în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, în timp ce în celelalte zone se vor situa, în general, aproape de valorile normale.

Se vor înregistra cantități mai mari de precipitații în cea mai mare parte a țării, cu accent în regiunile intracarpatice.

Săptămâna 2. Cum va fi vremea în perioada 7-14 august 2023?

În regiunile vestice și centrale, se vor înregistra ușoare scăderi ale temperaturilor medii față de cele specifice pentru acest interval, iar în restul țării, temperaturile vor fi în general apropiate de cele normale.

Citește și: „România se transformă într-un deșert Sahara”. Ministrul Mediului trage un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice pe teritoriul țării

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Cantitățile de precipitații la nivelul întregii țări vor fi în general apropiate de media obișnuită pentru această perioadă.

Săptămâna 3. Cum va fi vremea în perioada 14-21 august 2023?

În majoritatea regiunilor, temperatura medie a aerului va fi ușor mai ridicată decât media normală pentru acest interval.

Cantitatea de precipitații va fi în general apropiată de media normală pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.

Săptămâna 4. Cum va fi vremea în perioada 21-28 august 2023?

În majoritatea regiunilor, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, cu posibilitatea de a fi ușor mai ridicate în cele sudice.

Citește și: VIDEO- Furtuni violente în România: Doi frați și-au pierdut viața după ce au fost loviți de trăsnet, iar o femeie a fost strivită de copac

Cantitățile de precipitații la nivelul întregii țări vor fi în jurul celor normale pentru acest interval.

Luna iulie 2023, cea mai călduroasă din istorie. Raport ONU

''Era încălzirii globale s-a încheiat, acum este momentul erei fierberii globale'', a fost mesajul transmis joi, 27 iulie 2023, la orele după-amiezii de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, reporterilor.

"Schimbarea climatică este aici. Este terifiant. Și acesta este doar începutul", a mai precizat Guterres, potrivit jurnaliștilor de la  Euronews.

Iulie 2023, cea mai caldă lună din istorie

[Sursa foto: istock.com]

În contextul mai multor săptămâni de încălzire a mărilor și a trei continente, reprezentanții Organizației Meteorologice Mondiale a Națiunilor Unite (OMM) și reprezentanții Observatorului European Copernic sunt de părere că au destule date pentru a confirma că luna iulie a acestui an va fi ''aproape sigur cea mai caldă lună măsurată vreodată'', depășind recordul care a fost stabilit anterior, mai exact în luna iulie a anului 2019.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

Acest fenomen este probabil unul ''fără precedent'', într-o perioadă de mii de ani. Conform celor două instituții, fenomenul este doar o ''avanpremieră'' a viitorului climatic pe care îl va avea planeta noastră.

Citește și: EXCLUSIV: Culturile fermierilor, afectate de schimbările de temperatură/ Elena Gustoiu: ”Ne-am confruntat cu seceta atmostferică, pedologică, dar și cu arșița”

În diferite colțuri ale lumii, efectele încălzirii globale antropice devin vizibile. Grecia suferă din cauza incendiilor devastatoare, Canada se confruntă cu inundații cumplite, iar sudul Europei și nordul Africii se confruntă cu temperaturi sufocante. De asemenea, sudul Statelor Unite și o parte a Chinei se confruntă cu distrugerile provocate de taifunul Doksuri. Toate acestea sunt semne alarmante ale încălzirii globale, manifestându-se simultan.

Cu toate că alte regiuni din nordul Europei se bucura de o vară blândă sau poate chiar una răcoroasă, specialiștii sunt convinși: ''Este foarte probabil ca iulie să fie cea mai călduroasă lună iulie care s-a înregistrat vreodată'' și chiar ''cea mai caldă dintre toate lunile la un loc'', a transmis OEC, confirmându-și previziunile.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI