Programare vaccinare COVID. Lista finală a românilor care se pot vaccina în etapa a doua
Programare vaccinare COVID. Autorităţile anunţă că platforma de programare la vaccinare va fi modificată astfel încât 25% din programările dintr-o zi să fie pentru angajaţii din domenii esenţiale, iar 75% pentru vârstnici şi persoane vulnerabile. Iată lista celor care se pot vaccina în etapa a doua!
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că a transmis STS solicitările de modificare a platformei de programare la vaccinare astfel încât, pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie pentru persoanele care lucrează în domeniile esenţiale şi 75% pentru persoanele vârstnice şi vulnerabile.
"Ieri, 20 ianuarie a.c. a fost aprobată hotărârea de modificare a Strategiei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19. Reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au transmis către echipa de dezvoltare a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) noile cerinţe operaţionale
în baza cărora să fie modificată platforma de programare şi posibilitatea de implementare a unor noi funcţionalităţi, care să prioritizeze vârstnicii şi persoanele vulnerabile, astfel încât pe parcursul unei zile, 25% din programări să fie destinate persoanelor din domeniile esenţiale şi 75% persoanelor vulnerabile", au anunţat reprezentanţii CNCAV.
Programare vaccinare COVID. Lista celor care se pot programa pe etape
Etapa I – lucrătorii din domeniul sănătății și social – sistem public și privat:
Personalul din spitale și unități ambulatorii (personalul medico-sanitar, personalul auxiliar, personal administrativ, securitate și pază și alte categorii);
Personalul din sistemul de medicină de urgență: ambulanță, SMURD, IGSU, IJSU, camere de gardă, CPU, UPU;
Personalul din medicina primară – din rețeaua de medicină de familie, medicină școlară și asistență medicală comunitară;
Personalul din laboratoare, farmacii și alți lucrători din domeniul sănătății;
Personalul din serviciile stomatologice;
Medici rezidenți, elevi și studenți cu profil medical;
Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
Personalul poștal și din servicii de curierat;
Personalul cultelor religioase;
Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Etapa a III-a (populația generală)
Populația adultă;
Populația pediatrică, în funcție de evoluția epidemiologică și de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani.
Anunțul autorităților legat de vaccinarea anti-COVID
Potrivit sursei citate, pentru persoanele înscrise de angajator în platforma de programare la vaccinare, în baza CUI sau CIF, numărul programărilor nu va putea depăşi 25% din cele disponibile zilnic, iar cei înscrişi se vor autentifica individual pe baza CNP-ului.
După atingerea procentului de 25% de locuri ocupate, nu va mai fi posibilă programarea altor angajaţi în ziua respectivă, iar celelalte locuri vor putea fi ocupate de către persoanele de peste 65 de ani, persoanele cu afecţiuni cronice şi cele cu dizabilităţi, precum şi de personalul inclus în etapa I pentru care se continuă programarea şi în etapa a II-a.
"Această necesitate de corelare a numărului de doze de vaccin, sosite pe lanţul de aprovizionare din Uniunea Europeană de la companiile farmaceutice spre România, cu numărul de persoane care s-au înscris în platforma informatică pentru vaccinare şi, implicit, pentru rapel este o situaţie întâlnită şi în alte ţări europene, astfel încât procesul de vaccinare să fie optimizat în funcţie de stocurile existente la momentul respectiv", a precizat CNCAV.
Conform HG, în etapa a doua vor fi incluse „persoane încadrate într-un grad de handicap, persoane imobilizate, persoane imunodeprimate, însoțitorii acestora și persoanele care locuiesc la același domiciliu cu acestea; persoane fără adăpost”.
-personal-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului, Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora -personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților întocmit potrivit Legii nr.51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat,republicată, cu modificările și completările ulterioare. -personalul navigant român maritim și fluvial; -personalul român care își desfășoară activitatea pe platforme marine (eoliene, gaz, petrol) -personalul român care își desfășoară activitatea pe unități mobile de foraj marin (nave tip FPSO și nave tip FSU). -personalul care lucrează în domeniul pompelor funebre, direct implicat în manipularea cadavrelor umane; -personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii;
-persoanele care asigură asistență medicală și socială persoanelor prevăzute la pct.(iii) al lit.a); -personalul din administrația publică locală; -lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale; -personalul din Administrația Națională de Meteorologie -membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare de carieră și reprezentanțelor organizațiilor internaționale din România, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc, deținători de cărți de identitate special emise de Ministerul Afacerilor Externe; -personalul civil și militar care urmează să execute misiuni în afara teritoriului național, inclusiv membrii de familie care îi însoțesc la post, anterior plecării în misiune; inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială și a structurilor subordonate acestora. -personalul Curții de conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene şi a municipiului Bucureşti -personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței -sportivii componenți ai loturilor naționale sau ai loturilor olimpice, sportivii calificați individual la jocurile olimpice precum și staful tehnic care participă la pregătirea acestor sportivi.