Programul Festivalului Internațional de Film de la Cannes 2022. Când are loc decernarea premiilor
Programul Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2022. Cea de-a 75-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes va avea loc intre 17 si 28 mai 2022.
Programul Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2022. Ediția cu numărul 75 a Festivalului de film de la Cannes este pregătită să își deschidă porțile pentru entuziaștii cinefili, care vor putea urmări și în acest an filme de prestigiu. Iată cum se prezintă Festivalul de film de la Cannes 2022!
Programul Festivalul International de Film de la Cannes 2022
Festivalul de film de la Cannes 2022 are loc în intervalul 17-28 mai
Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes 2022 pun în prezent la punct ultimele detalii pentru marea deschidere. Evenimentul, ajuns la cea de-a 75-a ediție, urmează să se desfășoare în voie, după doi ani de restricții din cauza pandemiei de coronavirus, mergând pe ideea că „a meritat așteptarea”. Evenimentul va avea loc în intervalul 17-28 mai, iar mai jos puteți afla cine va face parte din juriu, dar și care sunt filmele nominalizate anul acesta!
Cine face parte din juriul de anul acesta
Ca în fiecare an, există mai multe echipe de jurizare, pentru fiecare categorie a premiilor Festivalului. Din cadrul juriului competiției principale de anul acesta, care va fi răsplătită cu premiul Palme d'Or, fac parte următorii:
Joachim Trier, regizor și scenarist de origine norvegiană
Jasmine Trinca, actriță și regizor de origine italiană
Pentru categoria „Un Certain Regard”
Valeria Golino, actriță, regizor și producător de origine italiană, președintele juriului
Benjamin Biolay, cântăreț, compozitor, actor și producător, de orginie franceză
Debra Granik, regizor american
Joanna Kulig, actriță de origine poloneză
Édgar Ramírez, actor și producător din Venezuela.
„The Eight Mountains”, de Charlotte Vandermeersch și Felix van GroeningenItaly, „Eo” al lui Jerzy SkolimowskiItaly, „Forever Young”de Valeria Bruni Tedeschi, „Holy Spider” de Ali Abbasi, „Leila's Brothers”, al lui Saeed Roustay, „Mother and Son”, de Léonor Serraille, „Nostalgia”, al lui Mario Martone.
Totodată, în a doua cea mai importantă secțiune a festivalului, țara noastră va fi reprezentată de Alexandru Belc, care va debuta cu primul său lungmetraj, intitulat „Metronom”.
Amintim că din partea României, regizorul Cristian Mungiu va concura pentru premiul Palme d'Or cu filmul său „R.M.N.”,
o dramă care are în vedere analiza lipsită de judecăți a comportamentului uman atunci când este pus în fața necunoscutului și a unui viitor incert.
Filmele nominalizate la festivalul de la Cannes 2022
Peliculele care au fost nominalizate să concureze pentru cel mai înalt premiu oferit la Festivalul de film de la Cannes, și anume Palme d'Or, sunt următoarele:
„Armaggedon Time” al lui James Gray, „Boy from Heaven”, al regizorului Tarik Sales, „Broker”, semnat de Hirokazu Kore-eda, „Brother and Sister”, semnat de regizorul Arnaud Desplechin, „Close” al lui Lukas Dhont, „Crimes of the Future”, care aparține regizorului David Cronenberg, „Decision to Leave”, de Park Chan-took;
Ce filme sunt favorite să câștige Palm d’Or
Dintre premiații cu Palme dOr care se întorc anul acesta la Cannes în principala secțiune competițională, sunt frații Dardenne. Cea mai recentă dramă neorealistă a fraților Dardenne, Jean-Pierre și Luc (ce se numără printre puținii regizori care au câștigat Palme d'Or pentru două filme- Rosetta și L'enfant), se numește Tori and Lokita; cei doi regizori surprind criza imigranților cu povestea unor tineri refugiați care își găsesc un cămin nesigur într-o țară europeană. Frații Dardenne nu reușesc întotdeauna să domine evenimentul de la Cannes, însă Festivalul se bucură întotdeauna de filmele lor sincere, comentează publicația Variety.
Fremaux a confirmat și premiera lui Top Gun: Maverick, alături de celebrarea lui Tom Cruise, în cea de-a doua zi a festivalului, care urmează să se desfășoare între 17 și 28 mai.
Festivalul îl așteaptă pe Tom Cruise și Top Gun: Maverick de doi ani, încă de la ediția anulată din 2020, iar Tom Cruise va ajunge în cele din urmă, anul acesta, pe Croazetă. Elvis al lui Baz Luhrmann era încă, pe atunci, în faza de producție, pe când Tom Hanks, care juca rolul managerului lui Elvis, a devenit unul dintre primele staruri care a făcut Covid. Totuși, biografia semnată de Baz Luhrmann a ajuns la timp la finish pentru a se bucura de propria premieră în afara competiției canneze. Și George Miller, un obișnuit al Festivalului, se va întoarce la Cannes, acolo unde Mad Max: Fury Road a avut prima proiecție în 2015 și, mai târziu, Miller conducea juriul. Mult-așteptatul său film, drama fantastică Three Thousand Years of Longing, vine la Cannes cu actorii din rolurile principale, Idris Elba și Tilda Swinton. Deocamdată, componența juriului rămâne un mister. Există speculații cu privire la Penélope Cruz, sau poate regizorul iranian Asghar Farhadi, cu toate că acuzațiile de plagiat la adresa acestuia ar putea să întârzie procesul, scrie IndieWire. Totuși, Festialul a dezvăluit și o alegere surprinzătoare, Z (comme Z), o comedie zombie a lui Michel Hazanavicius, un obișnuit al Festivalului, al cărui film The Artist a fost un succes în 2011.
Chiar dacă James Gray se poate să nu fie cel mai admirat regizor din Statele Unite, Cannes-ul l-a prețui mereu: drama sa polițistă We Own The Night, povestea de dragoste cu Joaquin Phoenix Two Lovers și The Immigrant, filmul inspirat de scrierile lui Elia Kazan, au fost cu toate succese în competiție. Filmul plasat în spațiu Ad Astra a ajuns la Veneția în 2019, iar acum Gray se întoarce în competiția canneză cu producția Focus Features Armageddon Time, în care joacă Anne Hathaway, Anthony Hopkins și Jeremy Strong, starul din Succession, într-o poveste despre maturizare plasată în Queens.
Doi regizori ucraineni, Sergei Loznitsa (The Natural History of Destruction) și Maksym Nakonechnyi (Butterfly Vision) au fost invitați, alături de un rus, regizorul dizident Kirill Serebrennikov, în competiție cu Tchaikovski's Wife.