Programul Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 va fi aprobat de Guvern
Programul Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19 – ”Din grijă pentru copii” a fost lansat, luni, de Guvernul României. Astfel, rezultatele obţinute după dezbaterile grupului interinstituţional de lucru se vor stabili într-o Hotărâre de Guvern, urmând să fie reglementate.
Este primul program de această amploare dedicat exclusiv bunăstării copiilor din România. Pandemia de COVID-19 a generat un impact pluridimensional asupra creşterii şi dezvoltării copiilor. Studiile internaţionale în domeniu, dar şi analizele exploratorii realizate la nivel naţional indică o serie de efecte nocive asupra stării de bine a copiilor cu posibile repercusiuni pe termen scurt, mediu şi lung”, a anunțat, luni, Guvernul, printr-un comunicat de presă.
Conform Programului Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19, s-au constatat unele dintre cele mai frecvente efecte ale pandemiei asupra copiilor, prin cel mai recent studiu din mai 2021 elaborat de Salvaţi Copiii România, acestea sunt: anxietatea, anxietatea şcolară, tulburări de comportament, depresia, tulburări de anxietate sau somn.
Astfel, programul va fi împărțit în două arii de intervenţie: inteligenţă emoţională-managementul emoţiilor şi siguranţa copiilor şi este coordonat de consilierul de stat din Cancelaria Prim-ministrului, Mădălina Turza.
Ariile de Intervenţie din cadrul Programului Naţional de Suport destinat copiilor în contextul pandemiei de COVID-19:
1. Inteligenţă emoţională şi managementul emoţiilor – componenta vizează dezvoltarea de mecanisme de management emoţional, precum şi de resurse pentru practicieni şi beneficiari, atât prin sistemul de educaţie, cât şi la nivelul comunităţii;
2. Siguranţa copiilor – componenta vizează echiparea copiilor, a părinţilor şi a altor actori implicaţi cu instrumente şi informaţii în legătură cu riscurile utilizării internetului, dar şi dezvoltarea de mecanisme de prevenire şi combatere a violenţei domestice împotriva copiilor.
”Rezultatele obţinute în urma dezbaterilor grupului interinstituţional de lucru se vor concretiza într-o Hotărâre de Guvern, care va reglementa măsurile din cadrul Programului Naţional, derulat pe o perioadă de 2 ani.
Din grijă pentru copii, s-au aşezat la aceeaşi masă specialişti de renume în domeniul psihologiei şi psihiatriei, sprijiniţi de premierul României şi susţinuţi de reprezentanţi din cinci ministere”, a mai anunțat Guvernul.