Programul "Prima Casa". Numai cei care castiga cel mult 2.000 de lei pe luna vor mai avea dreptul sa se inscrie
Cine se gândeşte să-şi cumpere o locuinţă prin programul "Prima Casă" va avea o surpriză începând de anul viitor. Numai cei care câştigă cel mult 2.000 de lei pe lună vor mai avea dreptul să se înscrie. Ce variante există pe piaţă, dar şi ce altă supriză se pregăteşte pentru portofelul nostru, aflăm din materialul următor. ##VIDEO12967##
Cine vrea sa-si cumpere o casa acum, are urmatoarele variante...
"Orice tip de credit sau cash. Mai mult, avem si ofiter de credite, colaboreaza cu toate bancile"
Majoritatea romanilor care nu pot sa garanteze pentru un credit aleg varianta "Prima Casa".
"Sa ne imaginam ca aceasta este piramida veniturilor. In acest moment, programul "Prima Casa" poate fi accesat indifferent pe ce treapta va aflati.
Daca modificarile vor fi puse in practica, atunci doar cei de la nivelul de jos, cu venituri de pana in 2000 de lei vor mai fi considerati eligibili pentru program.
Adrian Cuculis, avocat: Bancile care au contractat programul "Prima Casa" au introdus clauze abuzive care au fost demascate de catre instante in mod definitiv.
Plafonul de 2.000 de lei venit net este amintit in Strategia Nationala pentru Locuire.
"Un criteriu de eligibilitate bazat pe venit ar putea fi mai adecvat in aceasta privinta... Programul poate fi limitat la persoanele care castiga mai putin decat venitul mediu national".
Specialistii sustin ca modificarea este luata in calcul pentru ca acest program a devenit o povara financiara pentru bugetul de stat.
Adrian Cuculis, avocat: Consideram ca prin aplicarea legii "darii in plata", guvernul n-o sa-si mai poata permite sa sustina aceste program "Prima Casa" pentru ca foarte multi au intrat in executare silita, iar statul trebuie sa scoata bani din visterie.
In aceeasi Strategie Nationala de Locuire, se vorbeste chiar si de un impozit la nivel national prin care sa se sustina construirea de locuinte sociale.
Adrian Cuculis, avocat: Prin scaderea acestui plafon, din punctul meu de vedere se va tria numarul celor care vor accesa programul "Prima Casa, in sensul in care ei vor fi mult mai putini. Iar abuzurile vor scadea din prisma faptulu ca nu vor fi atat de multe credite.
Cei care nu se vor mai incadra in programul "Prima Casa" pot opta pentru un credit ipotecar sau pentru rate direct la dezvoltator. Atentie insa la conditii...
"Avansul este de 20 la suta, restul sumei se plateste pe o perioada de 5 ani de zile. Pretul de baza difera, deci, din start plecam de la un pret mai mare".
In cazul unui credit ipotecar apare problema taxelor notariale si a impozitelor.
Sa luam exemplul ipotetic al unui apartament de 50.000 de euro. In prezent, prin programul "Prima Casa" cumparatorul achita taxe si impozite de 2.392 de lei. In cazul unui credit ipotecar, suma achitata la notar si la visteria statului ajunge la 4.385 de lei.