Proiect inedit la Constanța, de ajutorare a persoanelor cu dizabilități
Proiectul are ca scop școlirea și integrarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii.
Procesul de integrare a persoanelor cu dizabilități poartă denumirea de ”angajare asistată”. Angajarea asistată are ca scop ajutorarea românilor cu dizabilități să devină activi și să ocupe un loc în societate.
Este și cazul lui Valentin, 25 de ani, care ar fi vrut să fie maseur, dar care n-a mai găsit de lucru în domeniu.
”Când am terminat școala voiam să caut un loc de muncă la Eforie Nord, pentru masaj, și n-am gasit. Greu să găsești un loc de muncă potrivit. Acum prepar materie pentru pizza, mai ales mozzarella, ciuperci, ementaler, mai multe, toc la robot acoloo. Unii taie roșii, eu ceapă, pregatesc și deserturile acolo”, a spus Valentin Solomon.
Este și cazul lui Ionuț, care acum lucrează la o fabrică de înghețată: ”Lucrez la fabrica de înghețată, manipulant cutii.
Am fost trimis și la banda, am pus la bandă, am pus pe banda respectivă înghețată ca să le ambalam. Bine, a fost mai greu cu adaptarea colegilor”.Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Consilierii specializați construiesc un profil vocațional al persoanei cu handicap și apoi caută pe piața muncii cea mai potrivită slujbă.
”Identificăm ceea ce știe, poate și-i place să facă, identificăm locul potrivit persoanei respective. Și monitorizarea la locul de muncă este foarte importantă, acesta este un alt pas”, a declarat Alina Sachelaru, fundația Health Action Overseas România.
Cum văd angajatorii acest proces, ne explică Mariana, angajator al unei fabrici de înghețată: ”Pentru început, întâi îi integrăm în echipa noastră, după care le dam lucruri simple, nu-i aruncăm în gura lupului din prima asigura marfa, etichetează, mai consiliază clienți, a declarat Cuşa Dimciu, angajator magazin articole de sport. Pentru noi este ceva nou din punctul nostru de vedere, al angajatorului, dar suntem deschiși să-i acceptăm printre noi”.
În România sunt peste 85o.ooo de persoane cu dizabilităţi, dintre care doar 34.ooo au un loc de muncă, arată Ministerul Muncii.
Citeste si: O nouă șansă la viață. A supraviețuit în urma unei căzături de la 60 de metri