Ministerul Apărării Naţionale a lansat în dezbatere publică un proiect de lege menit să modifice legea pregătirii populaţiei pentru apărare. 

Românii vor putea solicita participarea la un program de pregătire militară de bază

Proiectul prevede adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

Citeste si: Atentat terorist în Germania: Ținta ar fi vizat o filială a partidului Die Linke

Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Ce beneficii vor fi oferite

Pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia:

    • gratuite de cazare
    • drepturi de echipare şi de hrană
    • asistență medicală și medicamente
    • indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.
    • La finalizarea programului de pregătire, o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidență și să îi introducă în rezerva operațională.

Citeste si: Unde vor staționa cei 5000 de militari NATO care vor fi trimiși în România

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Proiectul își propune, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

Citeste si: Crucea Roșie Română împlinește 146 de ani în slujba binelui

De asemenea, foştii poliţiştii sau poliţiştii din penitenciare ar urma să intre în categoria rezerviştilor. Dacă proiectul va trece în această formă, rezerviştii vor putea fi mobilizaţi pentru instruire timp de 15 zile pe an, pe timp de pace.  

Citeste si: Zelenski anunță un moment istoric pentru Ucraina, luni la Lugano, în Elveția

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si