O nouă lege a fost promulgată. Ea a fost foarte așteptată de români și asta pentru că, cu ajutorul ei, proprietarii își vor putea reabilita sau consolida locuințele mai ușor în caz de cutremur.

Se pare că până în prezent cadrul birocratic nu a fost prea prietenos cu proprietarii care doreau să-și consolideze locuințele. Acest lucru este pe cale să se schimbe.

„A fost eliminată regula absurdă a unanimității”

Diana Stoica a anunțat că noua lege prevede mai multe măsuri de sprijin pentru proprietari și asociații.

Citește și: Românii cu mai multe locuințe încasează o lovitură dură: Guvernul discută introducerea unei taxe speciale

„A fost eliminată regula absurdă a unanimității. De acum înainte, ca în orice democrație, decizia de a locui într-o clădire protejată – adică, de a începe reabilitarea sau consolidarea unei clădiri — se va lua de către jumătate plus unu dintre proprietari.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Nimeni nu are dreptul să pună în pericol viața altcuiva. A fost scăzută de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată, fără a rambursa costurile lucrărilor.

Nu contează cine e proprietar, atâta vreme cât acea locuință este mai rezistentă și mai pregătită de cutremur”, a explicat Diana Stoica, deputat USR.

Ce prevede noua lege?

Inițiatorii au introdus „un mecanism de sprijinire a inițiativelor proprii” pentru că „statul nu are capacitatea să facă tot ce trebuie făcut și sunt prioritizate instituțiile publice, spitalele, unitățile de învățământ”.

Proprietarii își vor putea consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur. Legea a fost promulgată: „A fost eliminată regula absurdă a unanimității”

Proprietarii își vor putea consolida mai ușor locuințele în caz de cutremur. Legea a fost promulgată: „A fost eliminată regula absurdă a unanimității”

[Sursa foto: Imagine cu scop ilustrativ - Freepik]

„Concret, proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate la risc seismic 1 și 2 vor avea posibilitatea să obțină credite de reabilitare seismică garantate de stat pentru lucrările de reabilitare.

Citește și: Românii pleacă în concediu: Aglomerație în vămile din România. Aplicația care îți arată timpii de așteptare

Au fost scutite de orice taxe de timbru, tarife, comisioane sau cauțiuni toate acțiunile în justiție efectuate de autoritățile publice pentru demararea lucrărilor”, a precizat parlamentarul USR.

Mai mult decât atât, toate instituțiile publice cu prerogative în domeniu vor fi obligate să acorde autorităților locale sprijinul și informațiile necesare pentru demararea procedurilor de reabilitare și consolidare, potrivit news.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si