Proteste anti-mască în București și în țară. Diana Șoșoacă: "Să vină Iohannis aici, să vorbească cu oamenii"
Proteste ample au avut loc sâmbătă, 20 martie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Mii de oameni au ieşit în stradă şi protestează împotriva restricţiilor impuse de autorităţi în ziua cu cele mai multe cazuri în secțiile de la ATI. Cei mai mulți manifestanți nu poartă mască și sunt extrem de vocali.
Author: Razvan Ilie sâmbătă 20 martie 2021 , 17:21
UPDATE Amenzi date organizatorilor pentru numărul mare de participanți
Organizatorii manifestaţiilor din Piaţa Victoriei şi Piaţa Universităţii vor fi sancţionaţi contravenţional pentru că nu au luat măsuri astfel încât să nu fie depăşit numărul maxim de 100 de participanţi, informează Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti.
"Organizatorii activităţii vor fi sancţionaţi contravenţional pentru că nu au luat măsurile necesare astfel încât să nu permită depăşirea numărului maxim de 100 de participanţi şi pentru că nu au asigurat respectarea de către aceştia a celorlalte măsuri de protecţie sanitară, în conformitate cu prevederile HG 293
din 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, emisă în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificările şi completările ulterioare", se arată într-un comunicat transmis sâmbătă seara.
Conform sursei citate, participanţii la aceste adunări publice care nu s-au conformat recomandărilor forţelor de ordine şi nu au respectat măsurile sanitare de protecţie individuală prevăzute de legislaţie vor fi identificaţi şi sancţionaţi în raport de prevederile legale încălcate.
La protestul început la ora 14.00 în fața Guvernului României s-au strâns aproximativ 1.500 de persoane.
Cu toate că Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a transmis că participanţii la proteste trebuie să păstreze distanţa fizică faţă de celelalte persoane şi să poarte în mod corespunzător masca sanitară de protecţie, majoritatea celor prezenți la protestul din Piața Victoriei nu au mască și nu respectă distanța
între ei.
Cu toate acestea, nu au fost date amenzi până acum în București, în schimb jandarmii din Timișoara au reținut un manifestant care nu purta mască la protestul de pe malul Begăi.
"Protestăm împotriva unui sistem ticăloşit. Popor român răzvrăteşte-te", spune un protestatar din Piața Victoriei, potrivit Antena 3.
Protestul se mută din Piața Victoriei la Cotroceni
Organizatorii protestului din Capitală au anunțat că oamenii urmează să plece spre Palatul Cotroceni. Aici ar urma să protesteze în zona statuii Leu (intersecţia bd. Iuliu Maniu cu bd. Geniului), între orele 19,00 – 21,00.
"Oameni buni, s-a terminat cu democraţia. Mai are de făcut republică prezidenţială şi va avea mandate precum Putin şi Ceauşescu" spune un pensionar făcând aluzie la implicarea sefului statului în coaliţia de guvernare.
O femeie a venit la protest cu o pancartă pe care susţine că a scris adevărul despre pandemie. "Un
an fără muncă, un an închişi, fără libertate, fără ajutor, fără muncă, un an de promisiuni care nu s-au menţinut, un an de lucruri care s-au făcut şi nu au folosit la absolut nimic", spune femeia.
Un alt protest este organizat în Piaţa Universităţii – zona Fântâni, de aici oamenii urmând să pornească în marș spre Parcul Izvor.
Diana Șoșoacă: Merg la Cotroceni doar ca președinte
În Piaţa Victoriei şi-a facut apariţia şi senatorul Diana Şoşoacă, transmite România TV. Parlamentarul independent, fost AUR, a susținut un discurs amplu în fața manifestanților. Ea i-a asigurat pe cei prezenți la protest că nu are de gând să intre în PSD. ”Nu intru în PSD. Dacă intru în PSD, fac măcel!”, a declarat Diana Șoșoacă.
Întrebată dacă va merge şi la protestul de la Cotroceni, Diana Şoşoacă a declarat ironică: „Auzi, mă întreabă daca merg la Cotroceni! Doar ca preşedinte!”. Alte vede prezente în Piaţa Victoriei sunt Luis Lazarus sau Adriana Bahmuţeanu.
"Domnul președinte să facă bine să vină aici la popor, cum a făcut cu mai mulți ani în urmă când s-a dat jos din jeep și a venit în Piață, dacă nu a fost totul aranjat. Să facă bine Iohannis, vinovat de dezastrul actual, împreună cu liberalii, să vină să vorbească cu unicul senator care este aproape de oameni", a declarat Diana Șoșoacă.
Raportările sunt mincinoase, nu au legătură cu adevărul, a mai spus Șoșoacă. Senatoarea a acuzat conducerea CNCAV că nu a gestionat potrivit campania de vaccinare. ”În Grupul pentru vaccinare nu e nici măcar un medic, sunt ba purtători de cuvânt, ba din ministere, din Guvern care nu fac altceva decât să fie colonei și absolut toți fac parte din servicii".
Proteste faţă de restricţii şi portul măştii de protecţie au loc şi în alte oraşe ale ţării, precum Braşov, Cluj, Constanţa şi Galaţi.
Protest în Timișoara
Protestatarii anti-mască s-au adunat sâmbătă și în centrul Timișoarei. Piața Victoriei a fost împânzită de jandarmi pentru protestul anunțat după ora 16, potrivit Tion.ro.
Peste 30 de oameni nemulțumiți de măsurile luate de autorități au ieșit să strige împotriva guvernului. Ei nu au fost lăsați să se adune în Piața Victoriei, astfel că au pornit la plimbare prin oraș.
Și-au confecționat pancarte și au mărșăluit cu steaguri, cu Constituția sau cu câte o cruce în mână. Mulți spun că sunt și anti-vaccin. Au ajuns și în fața catedralei, unde s-au urcat pe trepte și au început să strige mesaje la adresa autorităților: „Jandarmeria apără hoția”, „Fără carantină”, „Fritz, nu uita, Timișoara nu-i a ta”.
Bilanț coronavirus, sâmbătă 20 martie. Record de pacienți la ATI
Bilanț coronavirus, sâmbătă 20 martie. Grupul de Comunicare Strategică a raportat, sâmbătă, alte 6.096 de cazuri de coronavirus, bilanțul total urcând la 892.848 de infecții. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 112 de noi decese, iar la Terapie Intensivă sunt internați un număr record de 1.324 de pacienți. Capitala și alte 8 județe se află în zona roșie, cu rate de infectare în creștere semnificativă.
Tot mai multe municipii intră în scenariul roşu din cauza numărului mare de infectări COVID-19 din ultimele 14 zile. Ultima reşedinţă de judeţ care impune restricţii este Oradea, unde incidenţa COVID-19 calculată de DSP pentru ultimele două săptămâni, a ajuns la 3.36 cazuri la mia de locuitori. Măsura a intrat în vigoare de sâmbătă, la ora 00.00.