Mii de oameni s-au strâns, sâmbătă, la Paris, pentru a denunţa violenţele poliţiştilor şi rasismul, după un apel al familiei lui Adama Traore, un tânăr de culoare care a murit în 2016, la 24 de ani, în urma unei acţiuni a poliţiei, în circumstanţe comparate cu cele ale decesului lui George Floyd, relatează AFP.

Strânşi în centrul Parisului, manifestanţii au ascultat discursul lui Assa Traore, care a amintit de circumstanţele morţii fratelui său.

Citeste si: Opt angajaţi ai Spitalului Judeţean Buzău, confirmaţi cu noul coronavirus

“A fost decesul lui George Floyd. Această moarte aminteşte de cea a fratelui meu, în Franţa. Şi trebuie să spunem: ce se întâmplă în SUA se întâmplă exact la fel în Franţa. Fraţii noştri mor”, a afirmat Assa Traore.

Citeste si: Un băiat de 16 ani, din Râmnicu Sărat, a murit înecat în balta balastierei de la intrare în municipiu

Potrivit Reuters, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, după care mulţimea s-a îndepărtat cu calm.

Violenţe între protestatari de extremă dreapta şi manifestanţi antirasism au avut loc, sâmbătă, la Londra, relatează Reuters

Protestatarii de extremă dreapta s-au strâns susţinând că vor să  apere monumentele luate ca ţintă de manifestanţii antirasism pentru legăturile cu istoria colonialismului.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În Trafalgar Square, poliţiştii au separat două grupuri de câte aproximativ o sută de persoane, care scandau de-o parte: “Black lives matter”, iar cealalte insulte rasiste.  Unii manifestanţi au aruncat cu sticle şi cu alte obiecte şi au folosit dispositive pirotehnice.

Au fost vizaţi de vizaţi de violenţa  protestatarilor şi poliţiştii.

În centrul Londrei s-au strâns mii de oameni, în ciuda avertismentelor de evitare a manifestaţiilor, notează şi bbc.com.

Citeste si: Breaking News! Numărul cazurilor de COVID-19 din România a crescut alarmant

Poliţia britanică a anunţat că protestele trebuie să se termine până la ora 16.00 GMT şi că a impus unele restricţii pentru manifestanţi. “Orice persoană care consideră că poate comite un delict sau vandaliza ceva va fi arestată”, a precizat un reprezentant al poliţiei.

În mai multe ţări din lume au avut loc în ultima perioadă proteste antirasism, după moartea americanului de culoare George Floyd, la Minneapolis. Floyd a decedat după ce un poliţist s-a pus cu genunchiul pe gâtul său timp de aproape nouă minute.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

În Marea Britanie, peste 70 de monumente considerate că „omagiază rasismul şi sclavia” au ajuns să fie vizate de controversata campanie „Înlăturaţi rasiştii/ Topple The Racists”. În lista de pe site-ul  toppletheracists.org  sunt incluse zeci de repere, de la „Bodmin Beacon” al lui Sir Walter Raleigh Gilbert la memorialul Lordului Kitchener din Insula Orkney.

Organizatorii campaniei au spus că au fost inspiraţi de „acţiunea directă a locuitorilor din Bristol”, care au dărâmat săptămâna trecută de pe soclu statuia negustorului de sclavi Edward Colston, care a fost apoi aruncată în râu.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si