In articol:
Oamenii au ieșit în stradă, în Serbia, după tragedia din Novi Sad, unde 14 persoane au fost ucise de acoperișul care s-a prăbușit peste ei, potrivit digi24.ro.
Protestatarii îl acuză pe președintele țării și îndreaptă reclamații și către guvern.
Proteste de amploare în Serbia. Președintele, acuzat de cele 14 decese din Novi Sad
Pe 1 noiembrie 2024, acoperișul gării din Novi Sad s-a prăbușit. 14 persoane au murit pe loc, iar mai multe au ajuns de urgență, la spital.
Pentru a cere dreptate ca vinovații de cele 14 decese să plăteasă, mii de oamenii au ieșit în stradă. Proteste de amploare au fost organizate, iar acuzații sunt îndreptate către președintele și guvernul Serbiei. Printre protestatari s-au regăsit și politicieni.
„Oamenii sunt foarte supărați, aceasta este o mare tristețe”, a declarat Radomir Lazovic, un deputat parlamentar de opoziție care s-a alăturat protestului.
Pentru a opri protestele, polițiștii au intervenit și au folosit spray cu piper împotriva mulțmii.
Protestele par a fi destul de agresive. Oamenii ar fi spart ferestrele de la intrarea primăriei, ar fi aruncat petarde înăuntru și ar fi vărsat gunoi de grajd dintr-o cisternă. De asemenea, protestatarii ar fi aruncat cu ouă, sticle și cărămizi într-un birou al Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la guvernare.
Protestatarii scandează „Hoții” și folosesc bannere în care îndreaptă acuzații grave către conducerea țării.
„Sângele este pe mâinile tale”
„Veți răspunde pentru asta”
„Arest pentru (președintele Aleksandar) Vucic”
Citește și: Ce impact ar avea asupra României al doilea mandat al lui Donald Trump
Președintele țării, Aleksandar Vucic a declarat pe rețelele sociale că cei vinovați de violență, care au participat la protest, vor plăti.
„Poliția este foarte reținută, dar să nu credeți că violența este permisă. Cei care au participat (la violență) vor fi urmăriți penal”, a declarat președintele Vucic, pe rețelele sociale.