„Criza coronavirus a pus reflectorul pe o situație cronică, inegalitățile de pe piața muncii din Europa. (…) Ați văzut azi un protest într-o fermă de căpșuni de lângă Bonn. Oamenii au venit cu contract de muncă din țară. Ferma a intrat în insolvență și a fost preluată de un executor judiciar, care urmează să plătească salariile oamenilor. Oamenii își vor primi salariile, chiar dacă vor fi plătite de statul german”, a explicat Emil Hurezeanu marți seară la Digi24, despre protestul muncitorilor sezonieri români din Germania.

„Mâine, ministrul Muncii din Germania va prezenta în ședința de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislațiamuncii, în abatoare, unde snut mulți muncitor sezonieri, dar și în agricultură. Ministrul cere, de exemplu, să fie eliminați subcontractorii, pentru că în lanțul acesta dintre angajator și angajat au intervenit agenții de muncă, alți angajatori intermediari. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanța dintre angajatorul principal și angajați a crescut foarte mult în detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii direcți. Ministrul german al Muncii vrea să prezinte mâine – e o premieră istorică în Germania – un proiect prin care aceste lanțuri de subangajatori, din industria cărnii în principal, să fie desființate”, a mai transmis Emil Hurezeanu.

Citeste si: Cod galben de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării, până la ora 18.00

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Toate salariile vor fi plătite, cei care vor să fie relocați vor fi relocați, iar cei care vor să se întoarcă acasă vor pleca cu curse charter, plătite de fermierii care i-au angajat. Există avioane, așteaptă aprobări pentru aceste zboruri. E posibil ca acești oameni să ajungă acasă”, a mai precizat Hurezeanu.
”Primul lucru pe care l-am discutat cu domnul ministru se referă la modul în care se desfășoară activitatea sezonieră în Germania, respectiv activitatea în domenii cheie în care românii aduc o contribuție importantă, recunoscută și apreciată de colegul meu, domnul ministru Heil, pentru care îi mulțumesc.

(…) Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.

Citeste si: Trump crede că plasarea Statelor Unite pe primul loc în lume ca număr de cazuri de Covid-19 este „o medalie de onoare”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

”Știu că condițiile de sănătate și securitate ale lucrătorilor români din Germania sunt o problemă mare în România. Și pe bună dreptate. Infecția în masă a lucrătorilor români este inacceptabilă. Mă rușinează! Muncitorii români trebuie să aibă același drept la protecție socială și securitate și sănătate în muncă.“,

a declarat ministrul german.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si