Proteste în Rusia: Ce păţesc cei care ies în stradă şi protestează împotriva războiului?
Cetățenii din Rusia protestează împotriva războiului ruso-ucrainean. În mai multe orașe din Rusia au loc demonstații de stradă, scrisori deschise și postări pe rețelele sociale.
Persoanele care au protestat împotriva războiului au fost reţinute în mai multe oraşe din Rusia. Acestora li s-au emis dosare penale privind încălcarea procedurii de desfășurare a mitingurilor, potrivit cărora pot fi amenințați cu munca obligatorie, amendă de până la 150.000 de ruble sau arestare pentru până la 30 de zile.
Guvernul rus le-a interzis cetăţenilor să protesteze, aceştia arată un curaj demn de admirat şi au ieşit cu miile în stradă, în semn de solidaritate faţă de Ucraina. Imagini impresionante au fost surprinse atât în Moscova, cât şi în Sankt Petersburg, unde oamenii au strigat „Nu războiului!”.
de persoane au fost reținute în Rusia în patru zile de proteste față de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info. Oamenii care se împotrivesc războiului au ieșit în stradă, în ciuda riscului de a lua amenzi uriașe sau a ajunge în arest pentru că protestează fără autorizație.
Conform legii ruse, demonstrațiile mari se fac doar cu autorizație. Amenzi mari- și în unele cazuri chiar închisoare- pot fi impuse celor care protestează fără permis.
Joi, Comitetul de Investigații al Rusiei a avertizat că participarea la orice protest la adresa războiului este ilegală. De asemenea, a mai spus că infracțiunile ar putea fi înscrise în cazierul judiciar al participanților, ceea ce „ar lăsa o amprentă asupra viitorului persoanei”.
Poliția i-a bătut pe protestatari, în prima zi a invaziei, pe 24 februarie
Protestatarii ruși spun că sunt împotriva războiului care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei. Aproximativ 1000 de persoane au fost reținute, iar o parte dintre oamenii ieșiți în stradă au fost bătuți de forțele de ordine ruse.
Polițiștii spun că persoanele care protestează au încălcat interdicția de a se aduna în locuri publice. Sute de protestatari au fost arestați în apropiere de Piața Pișkin, din Moscova și alți 30 în cel de-al doilea mare oraș din Rusia. Protestatarii scandau: „Nu protestului” pe străzile din orașe, notează AFP.
1700 de persoane arestate pe 25 februarie 2022
În cea de-a doua zi a războiului din Ucraina, pe străzile din Rusia au fost arestate peste 1.700
de persoane. Este vorba despre 900 de manifestanți arestați pe străzile din capitala Rusiei și alți 400 la Sankt Petersburg.
Potrivit agenției de presă AFP, protestatarii de pe străzile Rusiei fluturau steagul Ucrainei. Aceștia au scris pe poarta Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului din Rusia, au scris „Nu războiului”.
Proteste în peste 40 de orașe din Rusia, pe 27 februarie
Protestele din Rusia au luat amploare.
Oamenii au ieșit în stradă în peste 40 de orașe. Cetățenii din Rusia au cerut Kremlinului oprirea luptelor din Ucraina. În cea de-a patra zi de proteste, polițiștii ruși au arestat peste 4.000 de protestatari.
Forțele de ordine rusești au prezentat un comportament agresiv în fața protestatarilor care cereau ca Vladimir Putin să oprească „vărsarea de sânge”.
Alături de protestatarii ruși, au mai ieșit în stradă și cetățenii altor țări. La Berlin, a avut loc un protest cu peste 100.000 de persoane, la Praga s-au strâns peste 80.000 de cetățeni în piața centrală. În Londra și Madrid au avut loc în ultimele zile manifestații în stradă.
Proteste şi pe 28 februarie: Mesajul disperat al rușilor care se opun războiului: „Iartă-ne, Ucraina”
Aproape 6.000 de persoane au fost arestate în cele patru zile de proteste împotriva războiului ruso-ucrainean. Oamenii au ieșit în stradă, chiar dacă există riscul să ia amenzi uriașe sau să ajungă în arest pentru că nu au autorizație să protesteze.
O tânără a lăsat un buchet de flori pe un trotuar din fața ambasadei pentru că în apropierea acesteia erau baricade de forțe și de poliție. Alte persoane au lăsat o pancartă pe care scria „Iartă-ne” și alături o inimă desenată în culorile Ucrainei: galben și albastru.
Florile și obiectele au fost aruncate imediat, iar un polițist a spus pentru Reuters că acest lucru se petrece pentru ca florile și obiectele să nu stea în calea trecătorilor.
Petiția rusă împotriva războiului din Ucraina are peste 1 milion de semnături
O petiție redactată în limba rusă Change.org împotriva războiului care are loc în Ucraina, a strâns peste un milion de semnături. Membrii organizațiilor profesionale din Rusia au semnat petiții asemănătoare, notează CNN.
Un veteran activist pentru drepturile omului, Lev Ponomarev, a lansat petiția „Nu războiului”, care a reușit să strângă peste 1 milion de semnături într-un timp scurt.
Un site web rusesc – https://we-are-not-alone.ru/ – a strâns petiții de la mai mult de trei duzini de organizații profesionale din Rusia. Este vorba despre artiști, jurnaliști, muzicieni și economiști. G4media.ro spune că numărul de persoane care au semnat petițiile ajunge aproape de 100.000.