Protest cetățeni ruși invazie Ucraina. Oamenii din Rusia au ieșit pe străzi pentru a protesta în contextul acțiunilor pe care țara le demarează pe teritoriul Ucrainei. Iată ce se întâmplă cu cei care protestează pe străzile Rusiei

Citeste si: Un băiețel de șapte ani învață să facă cocktailuri Molotov în Ucraina

Au avut loc proteste în stradă în Moscova, Sankt Petersburg și în peste 50 de alte orașe ale Federației Ruse. Sunt cele mai mari proteste din ultimii 22 de ani, de când se

află la putere Vladimir Putin.

Ce riscă cei care sunt arestați de către poliție

Persoanele care au protestat împotriva războiului au fost reţinute în mai multe oraşe din Rusia. Acestora li s-au emis dosare penale privind încălcarea procedurii de desfășurare a mitingurilor, potrivit cărora pot fi amenințați cu munca obligatorie, amendă de până la 150.000 de ruble sau arestare pentru până la 30 de zile.

Guvernul rus le-a interzis cetăţenilor să protesteze, aceştia arată un curaj demn de admirat şi au ieşit cu miile în stradă, în semn de solidaritate faţă de Ucraina. Imagini impresionante au fost surprinse atât în Moscova, cât şi în Sankt Petersburg, unde oamenii au strigat „Nu războiului!”. 

Citeste si: Volodimir Zelenski: Tot ce trebuie să ştii despre preşedintele Ucrainei

Aproape 6.000

de persoane au fost reținute în Rusia în patru zile de proteste față de invazia lui Vladimir Putin în Ucraina, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info. Oamenii care se împotrivesc războiului au ieșit în stradă, în ciuda riscului de a lua amenzi uriașe sau a ajunge în arest pentru că protestează fără autorizație.

Conform legii ruse, demonstrațiile mari se fac doar cu autorizație. Amenzi mari- și în unele cazuri chiar închisoare- pot fi impuse celor care protestează fără permis.

Joi, Comitetul de Investigații al Rusiei a avertizat că participarea la orice protest la adresa războiului este ilegală. De asemenea, a mai spus că infracțiunile ar putea fi înscrise în cazierul judiciar al participanților, ceea ce „ar lăsa o amprentă asupra viitorului persoanei”.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem- wowbiz.ro

proteste Rusia

Forțele de ordine din Rusia agresează protestatarii.

[Sursa foto: Ziarul de Gardă]

Poliția i-a bătut pe protestatari, în prima zi a invaziei, pe 24 februarie

Protestatarii ruși spun că sunt împotriva războiului care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei. Aproximativ 1000 de persoane au fost reținute, iar o parte dintre oamenii ieșiți în stradă au fost bătuți de forțele de ordine ruse.

Citeste si: VIDEO| Explozii puternice la Kiev și Harkov. Bombardament la Cernihiv, un bloc de locuințe a fost distrus de o rachetă

Polițiștii spun că persoanele care protestează au încălcat interdicția de a se aduna în locuri publice. Sute de protestatari au fost arestați în apropiere de Piața Pișkin, din Moscova și alți 30 în cel de-al doilea mare oraș din Rusia. Protestatarii scandau: „Nu protestului” pe străzile din orașe, notează AFP.

1700 de persoane arestate pe 25 februarie 2022

În cea de-a doua zi a războiului din Ucraina, pe străzile din Rusia au fost arestate peste 1.700

de persoane. Este vorba despre 900 de manifestanți arestați pe străzile din capitala Rusiei și alți 400 la Sankt Petersburg. 

Potrivit agenției de presă AFP, protestatarii de pe străzile Rusiei fluturau steagul Ucrainei. Aceștia au scris pe poarta Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului din Rusia, au scris „Nu războiului”.

Proteste în peste 40 de orașe din Rusia, pe 27 februarie

Protestele din Rusia au luat amploare. Oamenii au ieșit în stradă în peste 40 de orașe. Cetățenii din Rusia au cerut Kremlinului oprirea luptelor din Ucraina. În cea de-a patra zi de proteste, polițiștii ruși au arestat peste 4.000 de protestatari. 

Forțele de ordine rusești au prezentat un comportament agresiv în fața protestatarilor care cereau ca Vladimir Putin să oprească „vărsarea de sânge”.

Citeste si: "Stop Putin". Proteste în București și în alte orașe din țară pentru susținerea Ucrainei și oprirea războiului

Alături de protestatarii ruși, au mai ieșit în stradă și cetățenii altor țări. La Berlin, a avut loc un protest cu peste 100.000 de persoane, la Praga s-au strâns peste 80.000 de cetățeni în piața centrală. În Londra și Madrid au avut loc în ultimele zile manifestații în stradă. 

Proteste şi pe 28 februarie: Mesajul disperat al rușilor care se opun războiului: „Iartă-ne, Ucraina”

Aproape 6.000 de persoane au fost arestate în cele patru zile de proteste împotriva războiului ruso-ucrainean. Oamenii au ieșit în stradă, chiar dacă există riscul să ia amenzi uriașe sau să ajungă în arest pentru că nu au autorizație să protesteze.

Citeste si: Oana Ioniță, despre cum i-a spus fiicei sale cine este tatăl ei adevărat. „Ea se aștepta. Ea a simțit tot timpul că Maxim a fost mult mai iubit sau atașat de Florin.”- kfetele.ro

Citeste si: Doi polițiști au murit după ce mașina lor s-a rupt în două într-un teribil accident. Colega lor se zbate între viață și moarte- radioimpuls.ro

O tânără a lăsat un buchet de flori pe un trotuar din fața ambasadei pentru că în apropierea acesteia erau baricade de forțe și de poliție. Alte persoane au lăsat o pancartă pe care scria „Iartă-ne” și alături o inimă desenată în culorile Ucrainei: galben și albastru. 

Citeste si: Și-a sacrificat viața pentru a opri invazia trupelor rusești. Gestul surprinzător al unui inginer ucrainean

Florile și obiectele au fost aruncate imediat, iar un polițist a spus pentru Reuters că acest lucru se petrece pentru ca florile și obiectele să nu stea în calea trecătorilor.

Petiția rusă împotriva războiului din Ucraina are peste 1 milion de semnături

O petiție redactată în limba rusă Change.org împotriva războiului care are loc în Ucraina, a strâns peste un milion de semnături. Membrii organizațiilor profesionale din Rusia au semnat petiții asemănătoare, notează CNN.

Citeste si: VIDEO| Momente dramatice pe străzile din Kiev: un blindat al armatei ruse trece peste o mașină condusă de un civil. Bărbatul a rămas blocat în fiarele autoturismului

Un veteran activist pentru drepturile omului, Lev Ponomarev, a lansat petiția „Nu războiului”, care a reușit să strângă peste 1 milion de semnături într-un timp scurt.

Un site web rusesc –  https://we-are-not-alone.ru/  – a strâns petiții de la mai mult de trei duzini de organizații profesionale din Rusia. Este vorba despre artiști, jurnaliști, muzicieni și economiști. G4media.ro spune că numărul de persoane care au semnat petițiile ajunge aproape de 100.000. 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si