UPDATE. Protestele iau amploare în Sankt Petersburg, Moscova și alte orașe

Arestări au loc în zeci de orașe din Rusia, unde oamenii au ieșit în stradă pentru a se opune mobilizării militare comandate de Vladimir Putin pentru "operațiunea specială" din Ucraina. Imagini cu protestele anti-război din Rusia curg pe rețelele sociale 

Un tânăr în haine militare este arestat în St.

Petersburg:

proteste rusia

Proteste în Rusia

[Sursa foto: Twitter]

Cel puțin 630 de arestări au avut loc miercuri în Rusia, jumătate dintre acestea în Capitala Moscova, informează Nexta TV:

În orașul Kazan, tinerii strigă "Nu mobilizare! Pace în lume"

O femeie cu copii mici și cu un troller a fost reținută în orașul Samara:

În Kalingrad, un marș spontan anti-mobilizare a strâns sute de oameni. Au avut loc arestări în cursul serii de miercuri:

Proteste și arestări au loc și în Sankt Petersburg:

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Știrea inițială. Zeci de persoane au fost reținute miercuri în toată Rusia, în timp ce rezidenții din Siberia și Orientul Îndepărtat s-au adunat împotriva mobilizării militare „parțiale” declarate de președintele Vladimir Putin pentru războiul din Ucraina, informează The Moscow Times.

Citeste si: Klaus Iohannis îi cere lui Putin să își retragă toți soldații din Ucraina

Potrivit monitorului independent OVD-Info, cel puțin 66 de protestatari au fost reținuți până acum la nivel național.

Citeste si: Zelenski: "Nu cred că Rusia va folosi armele nucleare"

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că mobilizarea este necesară pentru a putea menţine controlul asupra teritoriilor ocupate în Ucraina. Linia frontului ''are o lungime de peste 1.000 de kilometri. Trebuie să consolidăm această linie şi spatele ei, trebuie să controlăm aceste teritorii'', a explicat Şoigu.

Proteste în Siberia împotriva războiului lui Putin

În orașul siberian Irkutsk, cel puțin 10 din cei 60 de protestatari care s-au adunat într-o piață centrală au fost reținuți, potrivit activiștilor locali.

Mici grupuri de protestatari s-au adunat și la Ulan-Ude, capitala republicii Buriația, în Yakutsk, capitala republicii Sakha și în orașul din Orientul Îndepărtat Khabarovsk, a informat postul de știri 7x7.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Rușii, înspăimântați de „mobilizarea parțială” anunțată de Putin. Cei mai mulți dintre ei sunt hotărâți să părăsească țara

Protestatarii din Ulan-Ude au fost văzuți purtând pancarte scrise de mână cu mesajele: „Fără război! Fără mobilizare!” și „Soții, tații și frații noștri nu vor să omoare alți soți și tați”.

Proteste în Rusia: „Nu vreau să mor pentru Putin!” 

În orașul siberian Tomsk, o protestatară care purta o pancartă pe care scria „Îmbrățișează-mă dacă și tu ești speriată” se număra printre cele 15 persoane reținute la scurt timp după începerea protestului, potrivit canalului local de știri Telegram Ulitsa Barkhatnaya.

Citeste si: VIDEO Mobilizare parțială în Rusia. Putin: „ Scopul nostru este să eliberăm Donbasul”

În Novosibirsk, al treilea oraș ca mărime din Rusia, un videoclip publicat pe rețelele de socializare a arătat un protestatar strigând „Nu vreau să mor pentru Putin!”

razboi rusia proteste

Primele proteste anti-mobilizare, în Siberia

[Sursa foto: Twitter]

Mai multe proteste așteptate miercuri seara

Mișcarea de opoziție Vesna (Primăvara), precum și susținătorii oponentului rus Alexei Navalnîi au cerut rușilor din întreaga țară să iasă în stradă miercuri seară pentru a se opune deciziei Kremlinului de a-și consolida forțele în Ucraina printr-o mobilizare „parțială”.

Un total de 300.000 de rezerviști ruși sunt așteptați să fie chemați pentru serviciul militar în timpul campaniei, potrivit ministrului Apărării Serghei Șoigu.

Dar eforturile de mobilizare ar putea fi mai ample, având în vedere formularea vagă a decretului de mobilizare, potrivit avocatului pentru drepturile omului Pavel Cikov, care a ajutat soldații ruși care se opun războiului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si