Procesul în care soții Șaramăț au solicitat anularea adopției Sorinei de către soții Săcărin a fost din nou amânat. Zilele care au precedat ședința au fost însă marcate de proteste în toată țara organizate de către cei care susțin că fata ar trebui să se întoarcă în România.

Câteva sute de oameni au ieșit, zilele trecute pe străzi cu pancarte prin care solicitau autorităților să anuleze adopția Sorinei și să repatrieze fata care în prezent se află în Statele Unite ale Americii.

Protestatarii s-au organizat pe rețele de socializare, acolo unde au fost postate mii de mesaje de susținere a familiei Șaramăț.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Oamenii au ieșit în stradă în București, Bacău, Târgu Jiu sau Baia de Aramă, localitate din care a fost luată micuța. La Bacău, protestul a fost organizat de Alianța pentru Unitatea Rromilor și a avut loc pe treptele Prefecturii Bacău. La Baia de Aramă s-au strigat sloganuri precum: ”Anulați dopția, că Sorina nu vă vrea”, ”Sorina a fost furatp, nicidecum abandonată”, ”Noi suntem uniți, nu suntem plătiți”, ”Sorina, te iubim”.

Cazul Sorina: istoricul unui scandal internațional

Sorina a fost dată în plasament la asistenta maternală din Baia de Aramă și în 2012 se deschide procedura de adopție. Însă, potrivit informațiilor date pe canale oficiale, deși sunt consultate 120 de familii, fetița nu-și găsește părinți. Așa că rămâne la asistenta maternală vreme de aproape 7 ani. În toată această perioadă, din partea familiei care au luat-o în asistență maternală pe Sorina apar două declarații pe proprie răspundere că nu se dorește acest lucru.

Prima în 2013 și următoarea în 2017, după ce este înștiințată că s-a deschis procedura de adopție internațională din cauză că nu se găsise o familie adoptatoare în România. Potrivit legii, după deschiderea procedurii de adopție trebuie să treacă un an în care se caută o familie din România pentru a se ajunge la adopția internațională. Așadar, Sorina era introdusă deja în categoria copiilor ”greu adoptabili”, nu-și găsise o familie în România vreme de 7 ani, singura posibilitate rămasă fiind adopția internațională, la care sunt însă eligibile, după niște proceduri complicate și de durată, doar familiile în care cel puțin unul dintre soți are cetățenie română.

Citeste si: Mesajul cutremurător al familiei Șărămăt! Asistenții maternali Mariana și Vasile s-au filmat cu lacrimi în ochi: ”Sorina, sora ta nu vrea să meargă la școală fără tine! De ziua ei se aștepta s-o suni!” VIDEO EXCLUSIV

În primăvara lui 2018, asistenta depune o cerere de adopție a fetiței și încă una prin care solicită atestarea ca familie ”adoptatoare”, la care face revenire peste încă două luni. Potrivit documentelor, asistentei i se aduce la cunoștință că Sorina se află in ”procedură de potrivire” cu familia de români din America, așa că declară că dorește adopția numai dacă procesul eșuează. Două zile mai târziu își retrage cererea pentru obținerea atestatului de adoptator, dar se răzgândește și revine cerând anularea cererii de retragere.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Solicită apoi, printr-o cerere de intervenție în proces, Tribunalului Mehedinți anularea adopției internaționale, și are câștig de cauză. Doar că familia din America face recurs, procesul se judecă la Curtea de Apel Craiova, iar acolo pierde. Instanța decide definitiv ca Sorina să fie încredințată românilor din SUA. Se întâmpla în aprilie 2019, după doi ani în care familia adoptatoare trecuse prin toate procedurile. Asistentei maternale i se retrage atestatul de asistentă, deci nu mai are niciun drept legal asupra micuței Sorina. Mai mult, duminică dimineața, Sorina, alături de familia care a adoptat-o, a părăsit România, fără să mai vorbească cu familia Șărămăt, și a plecat la New York.

Fotografii: Arhiva personală/ Realitatea de Bacau


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si