Polițiștii și angajații din penitenciare au fost primii care au declanșat protestele în fața Guvernului nemulțumiți de măsurile luate azi prin "Ordonanța-trenuleț". "Nu este vorba de înghețări, ci de tăieri salariale", au explicat liderii de sindicat ai angajaților din MAI.

Citește și: VIDEO "Ordonanța austerității", aprobată în ultima ședință de Guvern din acest an. "Eliminăm toate facilitățile fiscale", spune premierul Marcel Ciolacu. Ce conține proiectul care "îngheață" pensiile, salariile și alocațiile pentru copii

Sindicaliștii din MAI au ieșit luni, la ora 12:30, în faţa Guvernului României împotriva măsurilor de austeritate impuse prin Ordonanţa trenuleţ.

Polițiștii și angajații din penitenciare amenință că nu vor mai lucra în weekend-uri, în condițiile în care orele suplimentare nu pot fi recuperate sau plătite.

"Într-o manieră iresponsabilă, fără să se gândească la consecinţe, Guvernul nu îngheaţă salariile angajaţilor din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ci taie salariile acestei categorii socio-profesionale, situaţie care va conduce la deprofesionalizarea instituţiilor de forţă ale statului", se arată într-un comunicat dat publicităţii duminică după amiază de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). 

Potrivit sindicatelor, clasa politică vrea poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti de penitenciare, militari, SRI-işti, SPP-işti, SIE-işti care să posede doar două calităţi: 1. să aibă CNP românesc şi 2. să respire, "deoarece niciun român competent, cu principii şi valori etice nu va mai vrea să poarte uniforma statului pe 3000 de lei salariu lunar”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Numerologia lui 2025: Va fi singurul an pătrat perfect trăit de generația noastră. Cifra anului era considerată magică în antichitate- antena3.ro

Citeste si: Primăria din România care sfidează ordonanța „trenuleț”. Cu cât vrea să majoreze salariile bugetarilor. Explicații oficiale- stirileprotv.ro

Protest în fața Guvernului României

Sindicaliştii din penitenciare atrag atenţia că, din cauza tăierilor salariale, în anul 2025, „în sistemul penitenciar se prefigurează o nouă criză a resursei umane, pe fondul unei situaţii deja alarmante din perspectiva lipsei de personal”.

Federaţia sindicală consideră că „este imperios necesară identificarea unei soluţii fiscal-bugetare care să garanteze capacitatea poliţiei penitenciare de a-şi atinge obiectivele prevăzute în materia execuţional-penală”, atrăgând atenţia că, „în caz contrar, sistemul penitenciar se va bloca, drepturile persoanelor private de libertate nu vor mai putea fi acordate, urmând o serie de revolte ale deţinuţilor în penitenciare şi condamnări ale României la CEDO”.

”FSANP consideră că, din cauza deficitului acut de personal de peste 30%, neplata muncii suplimentare şi a muncii în zile de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, vor pune pe butuci structurile din sectorul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, deoarece niciun angajat din instituţiile de forţă nu va mai dori să muncească gratis, doar dacă este obligat să desfăşoare muncă forţată, noua formă de sclavie modernă, impusă de Ordonanţa trenuleţ, situaţie nedorită care va afecta calitatea serviciilor oferite cetăţenilor de aceste instituţiile ale statului, făcându-le neatractive, spre bucuria infractorilor care uşor, uşor vor pune stăpânire pe România”, se mai arată în documentul citat.

Se anunță proteste și în educație

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater“ cer Guvernului şi liderilor partidelor aflate la guvernare să-şi respecte angajamentele luate în urma grevei generale din mai – iunie 2023 şi să nu îngheţe salariile angajaţilor din învăţământ, aşa cum apare în proiectul de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri bugetare (ordonanţa „trenuleţ”).

Ei spun că proiectul vine şi cu alte măsuri care vor aduce prejudicii învăţământului românesc și ameninţă cu proteste în Piaţa Victoriei dacă Executivul nu renunță la aceste decizii.

Într-un comunicat de presă comun, federaţiile din învăţământ spun că cele mai importante nemulţumiri vizează îngheţarea salariilor în anul 2025, la nivelul celor din luna noiembrie 2024, modul de acordare a voucherelor de vacanţă şi suspendarea aplicării unor legi pe o perioadă îndelungată.

Astfel, sindicaliştii consideră că prin măsura privind îngheţarea salariilor în 2025 „se calcă în picioare Declaraţia politică din anul 2023 a preşedinţilor PSD şi PNL referitoare la Educaţie, publicată în Monitorul Oficial, angajamentele publice ale aceloraşi preşedinţi referitoare la salarizarea în învăţământ, prevederile OUG nr. 57/2023, precum şi promisiunile recente ale guvernanţilor, conform cărora, în anul 2025, salariaţii din învăţământ vor primi încă o majorare salarială, astfel încât, să se respecte angajamentele luate în timpul amplelor proteste din învăţământ, din anul 2023”.

Citeste si: Când își vor primi pensionarele banii în ianuarie 2025?- kfetele.ro

Citeste si: Nicu Alifantis, bilanț impresionant la 70 de ani: 154 de spectacole și un tramvai care îi poartă numele.- radioimpuls.ro

Citeste si: Atac armat în Muntenegru: Un bărbat a omorât 12 oameni, inclusiv 2 copii- antena3.ro

„Nu trebuie să se uite un lucru: și promisiunile trebuie respectate, la fel ca prevederile legale!”, avertizează sindicaliştii.

Referitor la salarizarea din învăţământ, federaţiile sindicale consideră că şi după majorările consistente din anii 2023 şi 2024, salariul unui profesor debutant a ajuns la aproximativ 4.000 de lei net, „salariu insuficient, ţinând cont de importanţa muncii prestate şi de costurile vieţii din România”.

„În mod normal, astăzi, un profesor debutant ar trebui să primească cel puţin 6000 de lei net, salariu pe care îl are, din păcate, un profesor spre sfârşitul carierei. Este de apreciat faptul că Guvernul României continuă să investească în infrastructură, să reindustrializeze România, dar nu trebuie să uite faptul că investiţia cea mai profitabilă este cea în educaţie, domeniu strategic al oricărei ţări, fără a fi omisă resursa ei umană”, se arată în comunicatul citat.

Studenții protestează împotriva eliminării transportului gratuit pe tren

Studenții protestează împotriva eliminării transportului gratuit pe tren

[Sursa foto: Facebook]

„În aceste condiţii, este foarte probabil ca, în perioada imediat următoare, primele acţiuni de protest să aibă loc în Piaţa Victoriei din Bucureşti”, avertizează federaţiile sindicale din învăţământ.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si