Proteste masive au loc în toate statele americane. Femei şi bărbaţi, deopotrivă, ies în stradă ca să militeze pentru dreptul femeilor la avort.

Proteste în fața sediului Curții Supreme de Justiție 

Proteste au loc mai ales în statele conservatoare, care au profitat de decizia Curţii pentru a interzice imediat pe teritoriile lor întreruperile de sarcină.

În New York, Los Angeles sau San Francisco, americanii au afişat pancarte cu mesaje puternice, cum ar fi “puteţi interzice doar avortul sigur” sau “un embrion are mai multe drepturi decât copiii

care au murit în atacurile armate”, făcând referire la legea prea blândă din America de deţinere a armelor letale.

Citeste si: Curtea Supremă a SUA revocă dreptul la avort al americancelor. Ce reacții a stârnit această decizie

Mii de oameni și-au strigat nemulțumirea și în fața sediului Curții Supreme de Justiție de la Washington, care a adoptat vineri o decizie prin care anulează la nivel federal dreptul la avort și permite statelor să decidă singure ce vor face.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Mesajul de mulțumire al președintelui Zelenski pentru România: „Mulţumesc, domnule preşedinte Klaus!”

State democrate, precum Califrnia sau New York, s-au angajat să apere accesul la întreruperi de sarcină pe teritoriul lor.

Premierul Franței a anunțat că susține dreptul la avort

Apărătorii dreptului la avort se mai tem că actuala Curte Supremă, cu o componenţă majoritar conservatoare, ar putea reveni şi asupra altor drepturi precum căsătoria pentru toţi sau contracepţia.

Citeste si: Cu ce se ocupă, de fapt, părinții lui David Popovici. El este starul natației din cartea de aur a sportului românesc

La polul opus, în Franţa, premierul Elisabeth Borne a anunţat că susţine introducerea dreptului la avort în Constituţie. Mii de francezi s-au strâns în centrul Parisului pentru dreptul femeilor la avort şi dreptul la reproducere, dar şi pentru libertăţile persoanelor din comunitatea LGBTQ.

Citeste si: MAE: Atenționare de călătorie pentru românii care călătoresc în Spania cu avionul

Protestele au fost declanşate de decizia Curţii Supreme de a revoca hotărârea sa emblematică din cazul „Roe v. Wade”, care din 1973 le garanta femeilor americane dreptul de a avorta. Majoritatea judecătorilor Curții au considerat însă acum că decizia predecesorilor lor este „total nefondată”.

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si