Proteste de amploare în fața Guvernului. Sindicatele fac front comun: "Guvernul Cîțu trebuie să plece"
Marile alianțe și confederații sindicale din România s-au coalizat și organizează manifestații de amploare, miercuri, 14 aprilie, după ora 11.00. Potrivit unui comunicat de presă emis azi, Guvernul Cîțu este ostil dialogului social și interesului general și "trebuie să plece". Vezi mai jos ce revendicări au sindicaliștii.
Organizațiile sindicale reprezentative la nivel național – Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, Blocul National Sindical, Confederația Națională a Sindicatelor Libere din România- Frăția, Confederația Sindicatelor Democratice din România, Confederatia Sindicala Nationala Meridian – organizează simultan acțiuni de protest miercuri, 14 aprilie 2021, în intervalul orar 11.00 – 13.00, în Piața Victoriei.
Sindicatele au transmis că, în contextul restricțiilor legale în vigoare, acțiunile se desfășoară în locații distincte, dar simultan, având revendicări comune: un salariu minim decent, pensii echitabile, servicii publice de calitate, deblocarea negocierii colective, taxare justă, aplicarea corectă a legislației!
Sindicate: Privilegiații își extind beneficiile
"Nemulțumirile sindicale sunt determinate de măsurile adoptate de actualul guvern și refuzul constant al dialogului social.
Costurile crizei sanitare și economice sunt trecute exclusiv în seama lucrătorilor și a categoriilor celor mai vulnerabile, în timp ce privilegiații își conservă și extind beneficiile", se spune în comunicatul de presă.
Confederațiile sindicale reprezentative din România consideră că actualul executiv nu guvernează în interesul cetățenilor și trebuie să plece. "Acesta este principalul mesaj pe care îl vom transmite miercuri, 14 aprilie 2021, Guvernului României", se spune în comunicatul citat.
Redăm mai jos principalele nemulțumiri ale sindicatelor:
- Menținerea salariului minim la un nivel atât de scăzut, în condițiile în care în ultimii doi ani toate țările europene au crescut semnificativ salariile minime, mărește ecartul salarial față de Europa, condamnând în continuare România la subdezvoltare, iar românii la sărăcie și migrație.
- Prețurile în schimb cresc accelerat, numai prețul la energie înregistrând un salt de cca. 18%.
- La aceasta se adaugă lipsa interesului față de măsurile de protecție socială destinate lucrătorilor care își pierd locul de muncă, nivelul ajutorului pentru șomaj fiind complet inadecvat pentru a reprezenta o plasă de siguranță până la găsirea unui nou loc de muncă.
- Chiar și în cazul sectoarelor de activitate sau întreprinderilor care au avut rezultate bune și foarte bune în perioada pandemiei, angajații nu pot beneficia de o recompensă echitabilă a efortului lor, din cauza menținerii blocate a negocierilor colective, ca efect al Legii nr.
55/2020 și al nemodificării Legii dialogului social.
- În ce privește pensiile, neindexate nici măcar cu rata inflației, și inițiativele legislative aiuristice, precum cea privind “opțiunea” pentru pensionarea la 70 de ani, este evident deja că actualul guvern nu urmărește realizarea echității promise, ci doar temporizarea problemelor prin acțiuni de imagine.
- Reducerea bugetului sănătății și educației, în plină criză sanitară, a fost o decizie cinică, asumată integral de coaliția de guvernare și pentru care aceasta trebuie să-și asume toate consecințele.
- Atitudinea ostilă manifestată de reprezentanții guvernului față de lucrătorii din sistemul public – care de altfel ar trebui să fie partenerii principali într-o situație de criză, campania de denigrare la care sunt supuși, amenințările constante cu restructuarea și scăderea veniturilor, mai ales în condițiile unui deficit de personal, nu numai în sănătate, dar și în sistemul public de pensii, educație și alte instituții ale statului.
Protest împotriva conducerii Ministerul Tineretului şi Sportului
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret (SNST) a anunţat, luni, într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial, un nou miting de protest împotriva actualei conduceri a Ministerul Tineretului şi Sportului, de data aceasta în faţa sediului Guvernului României.
Protestul, programat pentru miercuri, 14 aprilie, de la ora 11:00, este al doilea al SNST de la începutul acestei luni după cel din 6 aprilie desfăşurat în faţa sediului Ministerului Tineretului şi Sportului.
"Cerem soluţii de la Guvern! MTS nu are răspunsuri. Ministerul Tineretului şi Sportului nu găseşte soluţii la problemele noastre şi pentru aceasta mergem mai departe! Miercuri, 14 aprilie, începând cu ora 11.00, vom cere Guvernului să intervină. Conducerea MTS nu poate să rezolve şi nici nu vrea dialog, aşa că îi arătăm Premierului Cîţu situaţiile la care s-a ajuns în Sport şi Tineret, direcţia greşită în care merge actuala echipă", se arată în comunicatul citat.
Sindicaliştii consideră că bugetele alocate în anul olimpic 2021 nu asigură minimul necesar pentru pregătirea tinerilor şi sportivilor şi nici nu poate restabili funcţionalitatea bazelor sportive, taberelor şi centrelor de agrement.
Nemulţumirile principale ale protestatarilor sunt: suspendarea dialogului social; lipsa de transparenţă privind descentralizarea; incertitudinea locurilor de muncă; inechităţile salariale; inexistenţa unor criterii în acordarea bugetelor către subordonate/ federaţii sportive naţionale, precum şi a premierilor sportivilor, antrenorilor şi colectivelor tehnice; blocarea posturilor vacante, MTS fiind singurul minister care nu scoate posturile la concurs deşi în sistemul bugetar au fost ridicate interdicţiile privind angajările.