Protestele au început paşnic marţi seară. Studenţi şi familii au participat, fiind nemulţumiţi de decizia autorităţilor. Când demonstraţia a ajuns la Parlament, poliţia a intervenit şi a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.
Naţionaliştii de extremă dreaptă au fost învinuiţi că au alimentat protestele şi teoriile conspiraţiei cu privire la pandemie.
Preşedintele sârb Alexander Vucic a condamnat miercuri evenimentele, pe care le-a caracterizat ca „cea mai brutală violenţă politică” din ultimii ani şi a făcut apel la încetarea protestelor, subliniind că există riscul creşterii infectărilor.
Serbia, cu o populaţie de aproximativ 7 milioane de locuitori, a înregistrat până în prezent puţin peste 17.000 de cazuri de Covid-19 şi 341 de decese, potrivit datelor Johns Hopkins University. În ultima perioadă au fost raportate zilnic în jur de 300 de cazuri noi.
De la începutul epidemiei aici a fost impusă starea de urgenţă pentru mai multe localităţi.
Opoziţia a acuzat preşedintele că a ridicat restricţiile prea devreme, în luna mai, permiţând organizarea de meciuri de fotbal cu spectatori, între altele.
Citeste si: Dramatic. Țara care sapă 1,5 milioane de morminte pentru infectații cu coronavirus
Unele restricţii au fost reinstalate săptămâna trecută în zone în care există focare. Prim-ministrul Ana Brnabic a fost huiduită în timpul unei vizite la Novi Pazar, unul dintre cele mai afectate oraşe din ţară.
În urma confruntărilor violente din capitală, autorităţile au spus că 43 de poliţişti au fost răniţi.