Protestele din Iran au început pe 16 septembrie, data decesului tinerei Mahsa Amini, arestată cu trei zile înainte la Teheran pentru "purtare necorespunzătoare a hainelor" în republica islamică, unde există un cod vestimentar strict pentru femei, în special în ceea ce priveşte purtarea vălului islamic.

Cel puțin 76 de oameni, uciși de poliție

Cel puţin 76 de persoane au fost ucise în Iran de la începutul manifestaţiilor declanşate de moartea unei tinere după arestarea sa de către poliţia moravurilor, a relatat luni organizaţia neguvernamentală Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo.

Citeste si: Crește numărul morților în protestele din Iran

"Conform informaţiilor adunate de Iran Human Rights, cel puţin 76 de persoane au fost ucise în manifestaţiile" din 14 provincii din ţară, precizează ONG-ul într-un comunicat, adăugând că printre morţi se numără "şase femei şi patru copii".

Organizația independentă afirmă că a obţinut "filmări video şi certificate de deces care confirmă focuri de armă cu gloanţe reale asupra manifestanţilor".

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Citeste si: Val de proteste în Iran, zeci de morți

Mişcarea de protest s-a extins în mai multe oraşe din ţară, unde manifestanţii au strigat sloganuri ostile puterii, potrivit presei locale.

Sute de arestări în Iran

Cel puțin 450 de persoane au fost arestate în Mazandaran, o provincie din nordul Iranului, în ultimele 10 zile de proteste, potrivit procurorului șef al provinciei.

Amnesty International a declarat că cel puțin patru copii au fost uciși de forțele de stat de la începutul protestelor, potrivit The Guardian.

Organizația a descris un „model îngrozitor” de „tragere deliberată și ilegală cu muniție reală asupra protestatarilor”.

Heba Morayef, directorul Amnesty pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a declarat: „Numărul în creștere al morților este un indiciu alarmant al cât de nemilos a fost atacul autorităților asupra vieții umane în întunericul închiderii internetului”.

Oficialii iranieni au declarat luni că peste 1.200 de persoane au fost arestate pe măsură ce rețeaua împotriva protestelor s-a extins. Manifestanții au ieșit din nou în stradă luni seara la Teheran și în alte părți, au declarat martorii agenției France-Presse.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si