Reprezentanții Federației Sanitas s-au întâlnit joi, 25 ianuarie 2024, la Palatul Victoria cu premierul Marcel Ciolacu. Medicii spun că presiunile lor "încep să dea rezultate".

Unul dintre punctele acceptate de Guvern este: creșterea cu 20% a fondului de salarii astfel încât toți salariații din SĂNĂTATE să beneficieze în anul 2024 de o creștere salarială medie de 20%. 

Citește și: A murit medicul cu "mâini de aur". Mama sa nu a rezistat durerii și a decedat în ziua înmormântării fiului ei

De asemenea, Guvernul a dat undă verde pentru o creștere de 20% a salariilor personalului de specialitate și a celui de îngrijire din Asistența socială. 

Din partea guvernamentală au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacșu, consilierii de stat Carmen Orban și Minel Ivașcu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Daniela Pescaru și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Tot în cursul zilei de joi, protestul Sanitas desfășurat la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a prilejuit o nouă rundă de dialog între delegația medicilor și ministrul Muncii, doamna Simona Bucura Oprescu.

Ce soluții au fost găsite după protestele medicilor

Discuțiile cu partea guvernamentală au vizat atât principalele revendicări ale Federației Sanitas privind salarizarea personalului din Sănătate și Asistență socială și deficitul de personal, cât și alte probleme cu care se confruntă cele două sisteme, au transmis medicii într-un comunicat de presă.

Citește și: VIDEO- Sindicaliștii Sanitas, protest în Capitală. Oamenii au mai multe nemulțumiri

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În urma discuțiilor de astăzi, părțile au convenit asupra următoarelor puncte:

1. O creștere cu 20% a fondului de salarii astfel încât toți salariații din SĂNĂTATE să beneficieze în anul 2024 de o creștere salarială medie de 20%. Cele 20 de procente acceptate pentru sistemul sanitar se vor acorda în două tranșe în prima jumătate a anului 2024.

2. O creștere de 20% a salariilor personalului de specialitate și a celui de îngrijire din Asistența socială.

3. O evaluare a necesarului de personal în sistemul public de sănătate, urmată de ajustarea schemelor de personal și deblocarea posturilor, cu prioritate în instituțiile spitalicești cu adresabilitate foarte mare.

4. Demararea negocierii Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului de negociere colectivă Asistență socială.

Toate aceste oferte agreate vor fi definitivate în grupuri de lucru care vor avea loc săptămâna viitoare, spun medicii.

Protestele medicilor nu se opresc

Reprezentanții SANITAS, la întâlnirea cu premierul Ciolacu

Protestele medicilor nu se opresc

Oferta guvernamentală a fost examinată în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului Național Sanitas.

Membrii Consiliului au apreciat propunerile Guvernului ca un răspuns pozitiv la revendicările federației; în consecință au convenit continuarea dialogului pentru a da posibilitatea guvernanților să transpună într-un act reglementativ toate înțelegerile convenite astăzi.

Până la apariția actului normativ, programul protestelor Sanitas rămâne valabil, pentru a ne asigura că punctele negociate vor fi puse în practică în totalitate.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Ce a transmis Guvernul după întâlnirea cu medicii de la Sanitas: salarii cu 15% mai mari

Executivul a transmis un comunicat de presă după runda de consultări de joi de la Palatul Victoria cu delegația Federației Sanitas.

Discuțiile au vizat cele două paliere ale revendicărilor comunicate anterior de reprezentanții Sanitas, și anume, necesarul de posturi în unitățile sanitare și salarizarea personalului din sistemul de sănătate.

"În urma discuțiilor de astăzi cu premierul Marcel Ciolacu, s-a convenit asupra ajustării schemelor de personal și deblocării de posturi în urma unei evaluări a necesarului de personal, cu prioritate în spitalele universitare și în centrele spitalicești județene cele mai aglomerate", se spune în comunicatul Guvernului.

Această evaluare va figura, de altfel, pe agenda unei noi întâlniri ce va avea loc săptămâna viitoare și la care vor fi invitați manageri de spitale și ai centrelor spitalicești județene, conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și reprezentanți al ministerelor cu atribuții în această direcție.

În ceea ce privește revendicările salariale, s-a căzut de acord asupra unei creșteri a fondului de salarii cu 15% pentru sectorul sanitar, majorare care ar urma să fie implementată în prima jumătate a acestui an.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si