Close sidebar
Close sidebar

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române: Peste 500 de kilograme de droguri de risc și mare risc, scoase din piață în 2024

Chestorul Georgian Drăgan a prezentat un bilanț al primelor 4 luni ale anului 2024.

R.L.,

Chestorul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Purtătorul de cuvânt al Poliției Române a precizat că, în perioada ianuarie-aprilie 2024, autoritățile au reușit să aducă în țară 305 persoane ce aveau emise pe numele lor mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, mandate de arestare preventivă sau sentințe penale. Chestorul Georgian Drăgan a mai declarat că în primele patru luni ale anului au fost scoase de pe piață peste o jumătate de tonă de droguri de risc și mare risc.

 

Tema declarației a fost prezentarea datelor privind situația operativă din acest an la nivelul național, în privința ordinii și siguranței publice, precum și activitățile derulate de Poliția Română.

Acțiuni de mare amploare

În primele 4 luni ale acestui an, Poliția Română a desfășurat 615 acțiuni de amploare, pentru administrarea probatoriului necesar documentării activității infracționale, în dosarele instrumentate, fiind realizate, în cadrul acestor operațiuni, peste 4.500

de percheziții domiciliare.
Au fost dispuse măsuri preventive față de 1.246 de persoane (481 de arestare preventivă, 34 de arest la domiciliu, 237 de control judiciar și 494 de reținere).

Situația operativă
În acest an, în urma activităților polițiștilor, situația operativă se situează aproximativ la aceleași valori ca în perioada similară a anului precedent.
Se constată un trend ascendent în cazul infracțiunilor economico-financiare: +2.992,

+21,3%, astfel că a crescut numărul infracțiunilor de evaziune fiscală (+846; +64,4%).
A scăzut numărul infracțiunilor de furt cu 5,6%, iar numărul infracțiunilor de tâlhărie, de asemenea, a scăzut (-14,4%).

Siguranța rutieră
În primele 4 luni ale anului 2024 au fost înregistrate cu 4,8% mai puține accidente rutiere grave. Se menține trendul descendent pentru numărul persoanelor decedate (-3,6%) și pentru numărul răniților grav (-4,2%).

Infracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice au înregistrat o creștere cu 4,8%, cea mai mare creștere fiind înregistrată în cazul infracțiunilor de punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat (+30,1%). 11,7% dintre infracțiunile la regimul rutier vizează conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influența substanțelor psihoactive (1.491). Au fost constatate peste 11.800 de fapte de conducere sub influența alcoolului, dintre care aproape 7.700

de contravenții și au fost întocmite peste 4.100 de dosare penale.

Violența domestică

În primele 4 luni ale acestui an, polițiștii au emis 4.006 ordine de protecție provizorii, 1.651 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 38.656 de cazuri de violență domestică, dintre care 19.348 în mediul urban și 19.308 în mediul rural.
La nivel național, în primele 4 luni ale 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 3,5%, față de primele 4 luni ale anului 2023, de la 17.792 la 18.410 fapte.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

În primele 4 luni ale anului 2024, la nivelul D.G.P.M.B. și al 21 de inspectorate de poliție județene, unități care au intrat în etapa I, respectiv etapa a II-a Proiectului pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 4.224 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 2.255 de ordine de protecție provizorii și 1.969 de ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).

În 468 de situații, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând aproximativ 11% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.
Pentru 40 dintre persoanele cercetate pentru aceste infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 24 de rețineri, 9 arestări preventive și 7 măsuri de control judiciar.

Urmăriți aduși în țară

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

În perioada ianuarie- aprilie 2024, Poliția Română a adus în țară 305 persoane, ce aveau emise pe numele lor mandate de executare a unor pedepse privative de libertate, mandate de arestare preventivă sau sentințe penale.

În aceste cazuri, colaborarea s-a realizat prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională al Poliției Române.
VI. Combaterea criminalității organizate, a traficului de droguri, de persoane și de migranți

În primele 4 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 6.364 de sesizări penale (față de 5.338 în primele 4 luni 2023 – creștere cu 19,2%).

Polițiștii specializați în combaterea criminalșității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au desfășurat 620 de acțiuni operative (+13,3%), 39% fiind de amploare.

Astfel, au fost efectuate 2.055 de percheziții domiciliare (+12,1%), în urma acestora și a celorlalte activități desfășurate, fiind emise 430 de ordonanțe de instituire a sechestrului asigurător.

Aportul poliţiştilor din structurile de combatere a criminalităţii organizate, pentru reducerea şi controlul fenomenului, în special a infracţionalităţii de maximă periculozitate, s-a concretizat prin destructurarea a 48 de grupuri organizate (față de 43 în 2023 – creștere cu 11,6%) formate din 377 de persoane trimise în judecată (față de 302 în 2023 – creștere cu 24,8%).

COMBATEREA TRAFICULUI DE DROGURI

În primele 4 luni 2024, pe linia combaterii traficului de droguri, au fost organizate și desfăşurate 358 de acţiuni operative, dintre care 168 au fost acțiuni operative de amploare, pentru a proba activitatea infracțională a 1.586 de persoane cercetate. În cadrul activităților desfășurate, au fost puse în executare 1.301 mandate de percheziție domiciliară, fiind reținute 696 de persoane, arestate 609 persoane, iar față de 132 persoane a fost luată măsura controlului judiciar.

Anul acesta, polițiștii și procurorii au scos din piață peste 500 de kg. de droguri de risc și de mare risc, aproape 500.000 de diverse comprimate, aproximativ 3,5 tone de masă vegetală de droguri și 4 tone de substanțe interzise, dopante ridicate de la o fabrică clandestină identificată în urma unei operațiuni din județul Argeș.

Citește și: 10 ani fără permis pentru șoferii care conduc băuți sau sub influența substanțelor interzise. Legea a fost deja promulgată de Klaus Iohannis

Siguranța școlară

În perioada ianuarie – aprilie 2024, polițiștii au intervenit la 1.218 evenimente sesizate în incinta sau zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, 549 dintre acestea fiind sesizate de cetățeni prin S.N.U.A.U. – 112.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

La nivel național, au fost organizate peste 3.800 de acțiuni pe linia siguranței în școli și au fost derulate aproximativ 37.000 de activități de prevenire și informare, la care au participat peste 900.000 de beneficiari.

Polițiștii au efectuat 6.624 de activități pentru instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații, precum și 10.500 de controale la unitățile de învățământ preuniversitar pentru verificarea modului de asigurare cu pază. În urma verificărilor efectuate, au fost aplicate 320 de sancțiuni contravenționale și au fost constatate un număr de 84 de infracțiuni.

Prevenirea criminalității

Activitatea desfășurată de Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii și structurile locale corespondente de la nivelul inspectoratelor județene de poliție, în primele 4 luni ale anului, a vizat cu precădere prioritățile naţionale de intervenţie preventivă a Poliţiei Române pentru anul 2024:
- Prevenirea victimizării minorilor;
- Prevenirea violenţei domestice;
- Prevenirea criminalității informatice.

Astfel, la nivel național, în cadrul domeniilor prioritare, au fost desfășurate:
• 1828 activități de prevenire a victimizării minorilor – beneficiari: 78.134 minori
• 594 activități de prevenire a violenţei domestice – beneficiari: 6045 minori și 21.716 adulți
• 1022 activități de prevenire a criminalității informatice – beneficiari: 33.408 minori și 14.949 adulți

Protecția animalelor

În domeniul protecției animalelor, au fost aplicate sancțiuni în valoare de peste 3.500.000 de lei, au fost efectuate peste 5.000 de controale și acțiuni, iar 550 de animale aflate în situații de pericol au fost salvate și plasate în adăposturi.

Totodată, polițiștii au întocmit 784 de dosare penale, au efectuat 117 percheziții la domiciliile unor persoane fizice sau la sediul unor entități, au organizat 5.132 de controale/acțiuni, iar, ca urmare a activităților desfășurate, au fost dispuse 59 măsuri preventive (rețineri/arestări/controale judiciare).

Campanie electorală

De la debutul campaniei electorale și până în prezent, au fost semnalate 197 de fapte de natură penală, au fost aplicate 270 de sancțiuni contravenționale, iar 77 de semnalări nu s-au confirmat.

În continuare, Poliția Română este pregătită să acționeze pentru siguranța comunităților și asigurarea unui mediu optim de ordine publică, ținând cont de evenimente publice și electorale ce urmează în perioada următoare. De la nivelul conducerii MAI, s-a solicitat echidistanță, neutralitate și legalitate, în toate activitățile derulate de lucrătorii MAI.”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI