Astfel de intervenţii pot desfăşura de acum şi poliţiştii din România, după ce legea s-a schimbat şi le conferă puteri sporite.

Au acum mai multe modalităţi prin care vă pot cere să vă legitimaţi, iar refuzul s-ar putea incheia cu o vizită la secţie. Sunt reguli noi şi în ceea ce priveşte percheziţia corporală. Este esenţial să respectaţi ordinele poliţistului şi să adoptaţi o poziţie inofensivă.

In martie 2017 o armată de poliţişti s-a chinuit minute in şir să il scoată din maşină pe Roni Herscovici, fiul unuia dintre cei mai mari traficanti de droguri capturați în București. Tânărul se certase cu iubita lui şi a trecut pe culoarea roşie a semaforului. Când un agent i-a făcut semn să oprească, Roni l-a luat pe capotă pe politist. Apoi a refuzat să coboare din maşină şi le-a arătat semne obscene oamenilor legii.

Citeste si: VIDEO| Criminalul din Bacău, dispărut fără urmă. Fratele victimei: „Nu cred ca s-a sinucis”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ca să îl scoată din maşină poliţiştii au incercat să bage spray lacrimogen în gurile de ventilaţie, insă fără succes. Abia după ce au făcut uz de armă tânărul a coborât.

Puteri sporite pentru polițiști. Părerile sunt împărțite

Noile măsuri au reglementat modul in care pot intervenit poliţiştii in astfel de situaţii.

COSMIN ANDREICA, lider sindicat Europol: Poliţistul poate să spargă geamul autoturismului cu tomfa sau arma, in asa fel incât să îl poate extrage pe conducătorul auto din autoturism.


Cu toate acestea, sindicaliştii din politie spun că măsurile îi vor incurca mai mult.

IULIAN SURUGIU, lider Sindicatul Național al Polițiștilor: Mie mi se pare mai multa muncă pentru politist pt ca atunci cand conduce pe cineva la sectie trebuie să facă proces verbal, sa ii aducă la cunoştintă in scris. In America stiu foarte bine si ati vazut si in filme ca ii citeste drepturile, nu i le scrie si il pune sa semneze. ca nu vad rostul! Ii citesti ce drepturi are si cu asta basta!

Citeste si: VIDEO| Imagini cu falșii polițiști prinși în flagrant de oamenii legii. Cum acționau escrocii

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

VLAD PETRIȘOR, REPORTER KANAL D: Pe de altă parte nu uitaţi că aveţi şi drepturi. Poliţistul este obligat să vă spună motivele pentru care sunteţi condus la secţie, dar si faptul că il puteti reclama la superiorul lui. De asemenea, aveti dreptul să vă contactati avocatul si sa purtati o conversatie privata cu acesta.

Nu este clar ce telefoane vor fi puse la dispoziţia celor aduşi la secţie, câtă vreme agenţii nu au aşa ceva în dotare, iar in secţii, nu există spaţii speciale pentru apeluri telefonice private.

Cel mai probabil sindicatele se vor intâlni din nou şi vor discuta despre alte măsuri.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si