Close sidebar
Close sidebar

Putin ia în calcul să-l elimine pe Lukașenko dacă Belarus nu trimite trupe în Ucraina - surse

Kremlinul ar fi luat o decizie cu privire la o „soluție” radicală la problema atragerii Belarusului în războiul din Ucraina: eliminarea președintelui Aleksandr Lukașenko sau, în orice caz, forțarea acestuia să colaboreze, anunță centrul american de studii Robert Lansing Institute, care citează surse din conducerea militară a Rusiei.

Sorin Negru,

Scenariul unei tentative de asasinat la adresa lui Lukasenko, lucrat la Kremlin

[Sursa foto: Twitter]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Serviciile secrete ruse (GRU) ar examina scenariul uciderii lui Lukașenko, în urma căruia funcțiile sale ar fi încredințate lui Stanislav Zas, un om loial Rusiei și aflat sub controlul GRU, consideră Robert Lansing Institute.

Citește și: Un nou schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina: 100 de soldați au fost eliberați

"La instrucțiunile președintelui rus Vladimir Putin, la întoarcerea sa de la ultimul summit CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, n.ed.), serviciile de informații militare ruse ar putea încerca să urmărească în zilele următoare un scenariu care implică un tentativa de asasinat asupra președintelui belarus Aleksander Lukașenko sau uzurparea identității acestuia, cu scopul de a-l intimida și a ordona în cele din urmă trupelor sale să se angajeze direct în războiul împotriva Ucrainei alături de trupele rusești”, a

scrie institutul într-un articol publicat pe site-ul său.

Cum pregătește Moscova eliminarea lui Lukașenko

Potrivit complotului prezentat de presa italiană, Stanislav Zas ar forța apoi armata din Belarus să se alăture Rusiei ca entitate autonomă, probabil "pentru a preveni amenințarea militară" din Ucraina și Polonia.

O narațiune de propagandă conform căreia atacul asupra lui Lukașenko a fost conceput de Washington ar fi așadar nevoie de o ripostă dură, subliniază institutul.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Ucraina construiește un zid la granița cu Belarus

În ambele scenarii- fie că este vorba despre o tentativă de asasinat sau o așa-zisă "tentativă de asasinat eșuată" asupra lui Lukașenko, ar fi prezentate „dovezi” fabricate ale „implicarii Ucrainei și Poloniei sub îndrumarea informațiilor NATO”, care ar oferi un pretext formal pentru participare. a trupelor belaruse în operațiuni de luptă pe teritoriul Ucrainei. 

Moartea subită a ministrului de Externe din Belarus

Ministrul belarus de externe, Vladimir Makei subit, a murit în urmă cu șase zile, la vârsta de 64 de ani, a informat agenția de știri Belta.

Presa de la Minsk notează că Makei a murit „subit”, astfel că în acest moment nu sunt clare cauzele morții.

El a participat la o conferință a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO)- o alianță militară a mai multor state post-sovietice- la Erevan la începutul acestei săptămâni și urma să se întâlnească luni cu omologul său rus Serghei Lavrov.

Înainte de alegerile prezidențiale și protestele în masă antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei fusese unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și criticase Rusia.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI