VIDEO Putin îi cere lui Trump ca România să fie lăsată în sfera de influență a Rusiei

Cristian Diaconescu, şeful cancelariei prezidenţiale, a declarat că, în cadrul negocierilor dintre Statele Unite şi Rusia de la Riad, s-a cerut de către delegaţia rusă retragerea SUA din Europa de Est, inclusiv din România.

Nu este solicitarea cea mai gravă: Vladimir Putin își dorește ca România și alte țări intrate în NATO după 1997 să fie lăsate din nou în zona de influență a Rusiei.

"Nu e interpretarea mea, e declarația lor.[...] Statele Unite au refuzat, în acest moment", a precizat Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale.

Tema principală este legată de revenirea la nivelul relațiilor geopolitice de dinainte de aderarea României la NATO. 

Rusia își dorește revenirea la sferele de influență din trecut, înainte de 1997

Activistul civic Radu Hossu, implicat în campaniile de ajutorare a Ucrainei, spune că declarațiile de miercuri ale consilierului prezidențial Cristian Diaconescu sunt alarmante pentru România, în noul context internațional extrem de tulbure.

"Ceea ce a transmis ieri Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei Președintelui României este nu mai puțin decât un eveniment istoric.

Cu ocazia asta trebuie ca toată societatea noastră să conștientizeze spusele lui Cristian Diaconescu", a scris Radu Hossu într-o postare pe pagina de Facebook.

Conținutul declarațiilor făcute de Administrația prezidențială are implicații majore cu privire la viitorul fiecăruia dintre noi, indiferent de statutul social, nivelul de educație, ideologie, apartenență politică sau aprecierea oricărui candidat sau partid, arată activistul anti-rus.

Statul Român a primit informații de la aliați (cel mai probabil de la partea americană) cu privire la discuțiile de la Riad dintre SUA și Rusia legate de negocierile de pace

din Ucraina. Ceea ce ne interesează pe noi este următoarea declarație, arată Radu Hossu:

"Așteptările lor țin de faptul că la un moment dat SUA ar determina înăuntrul NATO partenerilor europeni să retragă garanțiile de securitate ale NATO pe aliniamentul din 1997. Deci ca noi, cei intrați după 1997, să nu mai beneficiem de aceste garanții de securitate, urmând ca, privind situația din aceste zone, să intrăm într-un context de negociere în care nu am fi implicați, ca la Yalta, și care în mod evident ar duce la recunoaștere unei zone de influență a Rusiei.

Nu e interpretarea mea, e declarația lor.[...] Statele Unite au refuzat, în acest moment"- este declarația lui Cristian Diaconescu.

Rușii au cerut retragerea garanțiilor de securitate ale NATO pentru România 

Această declarație este interpretată de analiști astfel: ne implică în mod clar și înseamnă că rușii au cerut retragerea garanțiilor de securitate ale NATO pentru România.

Chiar dacă SUA a refuzat în această fază a negocierilor, nu există garanții că SUA va refuza și pe viitor acest lucru.

"Dar ce înseamnă o negociere ca la Yalta? Înseamnă că statele care sunt "tranzacționate" de marile puteri de la masă NU au un cuvânt de spus. Adică România nu va avea un loc la masă pentru a-și putea negocia poziția sau pentru a refuza o posibilă intrare în sfera de influență a Rusiei", a explicat Hossu.

Pentru prima dată de când România este în NATO, SUA recunoaște indirect că ar putea să renunțe la garanțiile de securitate pe care le oferă prin intermediul NATO, mai exact prin intermediul Articolului 5.


Îți Recomandăm Și...