Șef al spionajului american: Comportamentul lui Putin s-a schimbat după 2 ani de izolare în pandemie
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, face tot mai multe lucruri care nu se potrivesc „cu comportamentul său tradițional, rece, pragmatic, de mașinărie”, spune un șef din serviciile de spionaj americane.
Un șef din spionaj american, generalul James Clapper, care a supravegheat CIA, FBI, NSA și a servit ca unul dintre principalii consilieri ai președintelui Barack Obama, a vorbit despre activitățile de informații care ar putea fi efectuate pentru a stabili care este starea de spirit a președintelui rus Vladimir Putin.
„Putin a fost în mare parte izolat, mai ales în ultimii doi ani de pandemie. Asta complică faptul că sunt foarte puțini oameni care au acces cu adevărat la el, ceea ce face să fie dificilă colectarea informațiilor de încredere”, a declarat generalul american pentru BBC Radio 4.
"Comportamentul rece, pragmatic, de mașinărie” al lui Putin s-a evaporat
Vladimir Putin a făcut în ultimele luni o mulțime de lucruri care nu se potrivesc „cu comportamentul său tradițional, rece, pragmatic, de mașinărie”, a mai spus seniorul spionajului american.
Întrebat dacă liderul de la Kremlin este rațional, el a răspuns: „se speră că, dacă ai de-a face cu un șef de stat care are degetul pe butonul cu cel mai mare arsenal nuclear de pe glob, să gândească rațional.
"Cred că din multe perspective, el este foarte rațional... Dar știu și că acțiunile și comportamentul lui s-au schimbat recent față de ceea ce a fost înainte", a precizat oficialul SUA.
Generalul american din serviciile secrete James Clapper consideră că situația din Ucraina se află într-un moment de impas.
„Cred că suntem deja într-un război de uzură. Primul asalt al rușilor a eșuat de fapt și acum suntem într-o situație de impas...
Cine va clipi primul? Nu știu cum se va întâmpla asta", a declarat Clapper.
Întrebat dacă Occidentul poate veni cu un posibil plan pentru a-l învinge pe Vladimir Putin, în loc să furnizeze pur și simplu arme Ucrainei, Clapper a spus:
„Legat de cerința Ucrainei pentru no-fly zone, problema este de tipul "provocarea ursului", rușii au un prag mai mic cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice decât noi. Există o îngrijorare cu privire la cât de departe vom împinge lucrurile înainte ca rușii să folosească pentru prima dată arme chimice sau chiar să ia în considerare utilizarea armelor nucleare", a explicat expertul american.
Dacă se adâncește criza umanitară și vom continua să vedem imagini cu noi atacuri brutale împotriva populației civile și a infrastructurii civile, strategia Occidentului s-ar putea schimba, consideră generalul din SUA.
"Cred că rezistența ucrainenilor a avut a fost o surpriză și o inspirație pentru mulți oameni, a unit Europa și a provocat un răspuns bipartizan aici, în Statele Unite, din punct de vedere politic, ceea ce pentru noi este foarte neobișnuit. Toți acești factori ar putea schimba cu siguranță calculul decizional, pentru a face mai mult", a spus generalul Clapper.