Președintele turc Recep Tayyip Erdogan se va întâlni vineri, la Soci, în Rusia, cu Vladimir Putin, după ce săptămâna trecută s-a încheiat un acord de transport de cereale între Moscova și Kiev.

Citeste si: Rusia și Ucraina semnează la Istanbul un acord privind exportul de cereale prin Marea Neagră

Întâlnirea dintre Putin și Erdogan are loc în aceeași săptămână în care o primă navă cu cereale ucrainene a putut să plece spre Europa de Vest, primul transport de acest fel de la începutul conflictului.

Citeste si: Putin își ridică un nou palat pe plaja de la Marea Neagră. A cumpărat 186 de hectare de pământ

Transportul a fost posibil în baza unui acord între părțile în conflict mediat de Națiunile Unite și Ankara.

Turcia, implicată direct în reluarea exportului cu cereale din Ucraina 

Imaginea publică a liderului turc a avut de câștigat prin acordul care reia exporturile de produse agricole ucrainene și rusești, atenuând amenințarea la adresa securității alimentare globale, notează Al Jazera.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Citeste si: Rusia taie din nou gazele livrate în Europa

Călătoria lui Erdogan – a opta sa în Rusia de la începutul anului 2019 – urmează unei întâlniri tripartite cu Putin și președintele iranian Ebrahim Raisi la Teheran luna trecută.

Potrivit Turciei, evoluțiile regionale și globale vor fi pe agenda discuțiilor dintre Erdogan și Putin, precum și legăturile bilaterale dintre cele două țări.

„În virtutea rolului său în acordul cu cereale, Turcia a reușit să se poziționeze drept canal diplomatic al Rusiei către comunitatea internațională”, a declarat Eyup Ersoy, cercetător vizitator la Institutul de Studii din Orientul Mijlociu, King’s College din Londra.

Ce discută cei doi președinți

„Repoziționarea diplomatică a schimbat asimetria relațională mai mult în favoarea Turciei și este de așteptat să reducă, într-o oarecare măsură, rezistența Rusiei împotriva politicilor și inițiativelor turcești în probleme de interes comun”, a mai spus expertul citat de Al Jazera.

Analiştii politici consideră că principalul obiectiv al Turciei va fi consimţământul Moscovei – sau cel puţin lipsa de opoziţie – faţă de o operaţiune militară turcească în nordul Siriei.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Rusia, un susținător cheie al președintelui Bashar al-Assad, controlează cea mai mare parte a spațiului aerian din nordul Siriei.

Președintele Erdogan a invocat perspectiva unei alte operațiuni turce împotriva luptătorilor kurzi sirieni din Siria în luna mai.

„Suntem hotărâți să eradicăm grupurile malefice care vizează securitatea noastră națională din Siria”, a reiterat Erdogan în timpul summitului de la Teheran de acum două săptămâni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si