Cresc temerile că președintele Rusiei, Vladimir Putin, se pregătește pentru o nouă acaparare de teritorii în Europa, imediat după aniversarea a doi ani de la invazia sa în Ucraina.

Citește și: Tiraspolul ar putea să ceară anexarea de Federația Rusă, spune un politician transnistrean. Congres extins, Vladimir Putin se va adresa vineri Parlamentului Rus

Au apărut multe speculații potrivit cărora regiunea separatistă pro-rusă din Transnistria din estul Moldovei este pregătită să facă un apel către comandantul suprem al armatei ruse să aibă loc o anexare la Rusia.

Acesta a fost modelul aplicat și în cazul regiunilor separatiste din estul Ucrainei, în septembrie 2022.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

În data de 30 septembrie 2022, Vladimir Putin a anunțat anexările regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, după ce semnase în prealabil decretele de recunoaştere a independenţei celor 4 regiuni.

Când este așteptat Vladimir Putin să facă anunțul anexării?

Potrivit analiștilor militari citați de publicația Metro.co.uk, se crede că Vladimir Putin s-ar putea folosi de un discurs al Adunării Federale Ruse de joi, 29 februarie, pentru a da undă verde anexării Transnistriei.

Politicianul din Moldova Ghenadi Chorba a spus recent că „deputații” se vor aduna la Tiraspol, capitala Transnistriei, pentru a face posibil apel la Rusia „să accepte teritoriul în Federația Rusă”.

Este primul pas forma într-o eventuală anexare de noi teritorii la Rusia.

Reacția Republcii Moldova la zvonurile privind anexarea Transnistriei

Opozantul transnistrean Ghenadie Ciorba a susţinut că în timpul "congresului aşa-zişilor deputaţi de toate nivelurile" din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, republica separatistă Transnistria ar urma să solicite Moscovei alipirea regiunii separatiste la Federaţia Rusă.

Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova a anunţat joi că monitorizează situaţia din regiunea transnistreană, dar nu are indicii privind riscul unei escaladări în regiune, după ce administraţia separatistă de la Tiraspol a transmis că intenţionează să convoace aşa-zisul congres al deputaţilor de toate nivelurile.

"Doamna preşedinte (Maia) Sandu, anturajul dumneavoastră v-a speriat constant cu faptul că Rusia va lovi teritoriul Republicii Moldova. Dar dumneavoastră nu aţi luat în calcul faptul că psihologia actualei conduceri a Rusiei, în special a lui Putin, este foarte asemănătoare cu cea a lui Hitler de la sfârşitul anilor 30 ai secolului XX. Tentativele de a împăca indivizi asemeni lui Putin duc la un singur lucru, creşterea apetitului agresorului" a mai susţinut Ghenadie Ciorba, politicianul transnistrean opozant al regimului pro-rus de la Tiraspol.

Pe de altă parte, Biroul de Reintegrare al Guvernului de la Chișinău s-a arătat convins că "Tiraspolul e conştient de consecinţele pe care şi le asumă în cazul unor paşi negândiţi". 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si