Cancelarul german Olaf Scholz i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire telefonică purtată marţi, să găsească o soluţie diplomatică pentru conflictul din Ucraina, bazată pe încetarea focului şi retragerea completă a trupelor ruse.

Citeste si: Ziua Z la Comisia Europeană, înainte de "iarna rusească". Prețuri plafonate la curent electric și economie obligatorie la consumul de energie

Olaf Scholz cere retragerea trupelor ruse cât mai curând posibil, a indicat un purtător de cuvânt al guvernului german, potrivit Reuters.

Într-o discuţie de 90 de minute, Scholz a subliniat necesitatea de a se garanta siguranţa centralei nucleare Zaporojie şi a făcut apel la Putin să continue punerea deplină în aplicare a acordului, mediat de ONU, privind exportul de cereale, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit.

Citeste si: Ce opțiuni are Vladimir Putin după eșecul răsunător din estul Ucrainei

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cancelarul federal a subliniat că orice paşi suplimentari de anexare ai Rusiei nu vor rămâne fără răspuns şi nu vor fi recunoscuţi în nicio circumstanţă', a menţionat Hebestreit într-un comunicat. El a precizat că Scholz şi Putin au convenit să rămână în contact.

Rusia, tot mai multe pierderi pe frontul de est din Ucraina

Rusia raportează tot mai multe înfrângeri pe frontul de luptă din regiunea Harkov, unde trupele ucrainene desfășoară o contraofensivă extrem de puternică. Apar tot mai multe voci în interiorul Rusiei care contestă strategia președintelui Vladimir Putin.

Citeste si: Oficialii ruși cer demisia lui Putin

Patriarhul Kirill al Moscovei îi îndeamnă pe ruși să se roage pentru Vladimir Putin, dar și pentru militarii și politicienii țării care duc lupte grele pentru a menține războiul din Ucraina încă pe poziții.

Citeste si: Cea mai nouă rugăciune dedicată  lui Vladimir Putin

Mesajul patriarhului Kiril vine în contextul în care armata ucraineană a câștigat tot mai mult teren în regiunile din estul țării. Conform președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, militarii ucraineni au eliberat 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul cucerit de trupele rusești la începutul invaziei, pe 24 februarie.

Germania, poziție neclară între Rusia și Ucraina

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a acuzat marţi Berlinul că a ignorat cererile Kievului în ceea ce priveşte furnizarea tancurilor de tip Leopard şi vehiculelor de luptă de infanterie de tip Marder.

Kuleba a declarat că Berlinul a oferit doar ”temeri şi scuze abstracte” pentru a nu furniza echipamentele militare solicitate, relatează Reuters.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

”Semnale dezamăgitoare din partea Germaniei, în timp ce Ucraina are nevoie de tancuri de tip Leopard şi vehicule de luptă de infanterie de tip Marders acum – pentru a elibera oamenii şi a-i salva de la genocid”, a scris Kuleba pe Twitter, în timp ce Ucraina conduce o contraofensivă în vederea preluării teritoriilor din est şi sud de sub controlul forţelor ruse.

El a subliniat că nu există ”niciun singur argument raţional cu privire la motivul pentru care aceste arme nu pot fi furnizate, ci doar temeri abstracte şi scuze”.

”De ce îi este frică Berlinului şi Kievului nu?” a conchis Kuleba, folosind un limbaj neobişnuit de dur, potrivit News.ro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si