Rabla Plus 2022. Ce valoare are prima de casare în cadrul programului
În cadrul Programului Rabla Plus s-a introdus obligativitatea casării unui autovehicul uzat pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Totodată, pentru fiecare autovehicul nou, există posibilitatea casării a maximum 2 autovehicule uzate.
Cuantumul finanţării este următorul: 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in (cu excepţia motocicletelor), care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat; 54.000
de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate; pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi care are norma de poluare nu mai mare de Euro 3, se mai poate acorda un ecobonus de 1.500
lei/autovehicul.
Totodată, ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este 26.000 lei, la care se poate adăuga un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.
Ce mașini poți cumpăra prin Rabla Plus 2022
Top cinci: cele mai bune oferte pentru masini plug-in hibrid prin programul Rabla Plus 2022
Pentru realizarea acestui top am ales mașinile hibrid plug-in cu cel mai bun raportor între preț, calitate și dotări. Pe piața din România sunt oferite și modele cu un preț mai mic de achiziție, dar a fost luat în considerare și criteriul fiabilității.
Toyota Prius
Toyota a fost în prima linie a electrificării și modelul Prius hybrid a făcut istorie.
Compania niponă a îmbunătățit acest model și îl oferă de ceva timp și cu sistem de propulsie plug-in hibrid.
Sub capotă avem un motor pe benzină de 1,8 litri și 99 CP asociat cu un propulsor electric cu 80 CP. Puterea totală a sistemului este de 136 CP și un cuplu maxim de 142 Nm. Unitatea electrică este alimentată de o baterie cu capacitatea de 4.4 kWh și autonomia în mod electric este de aproximativ 25 de kilometri.
Bateria poate fi încărcată complet în aproximativ două ore la o priză normală.
Dotările standard sunt generoase și pe listă găsim climatizare pe două zone, ecran central de 8 inch, scaune față încălzite, sistem Smart Entry & Start, senzori de lumină sau faruri LED adaptive.
Prețul pentru versiunea standard Toyota Prius Plug-in Hybrid începe în România de la 38.520 euro.
Acest model are un sistem de propulsie format dintr-un motor pe benzină de 1,6 litri cu 105 CP și o unitate electrică de 61 CP.
Puterea totală ajunge la 141 CP. Bateria cu o capacitate netă de 7 kWh poate oferi o autonomie full electrică de aproximativ 66 de kilometri. Bateria poate fi încărcată complet în aproximativ patru ore la o priză normală.
Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid are o listă lungă de dotări standard și sisteme de asistență. Tot sistemul de iluminare dispune de tehnologie LED, volan și scaune cu încălzire, pilot automat autoadaptiv cu Stop&Go plus posibilitate de ajustare a limitei de viteză, cameră video spate cu predicția traiectoriei, driving rear-view monitor sau sistem de navigatie ecran de 10.25 inch.
În România prețul de achiziție pentru Hyundai Ioniq Plug-in Hybrid începe de la 34.224 de euro.
3. Peugeot 308
Noul hatchback francez a fost lansat recent și pe piața locală, iar Peugeot 308 este disponibil pentru prima dată și cu un sistem electrificat.
Peugeot 308 poate fi configurat cu două sisteme de propulsie de tip plug-in hybrid: primul se numește 180 e-EAT8 și oferă 180 CP, iar varianta mai performantă 225 e-EAT8 dispune de o putere totală a sistemului de 225 CP.
Bateria electrică de 12,4 kWh asigură o autonomie de până la 60 km WLTP în modul full electric. Bateria poate fi încărcată complet în aproximativ șapte ore la o priză normală.
Lista dotărilor standard include volan îmbrăcat în piele reglabil pe înălțime și adâncime, sistem pornire fără cheie, aer condiționat automat dual, frână de mână electrică, asistență la parcare spate sau ecran tactil de 10 inch cu sistem audio cu 6 boxe și USB.
În România varianta de bază Peugeot 308 180 e-EAT8 Plug-in Hybrid are un preț de pornire de la 34.095 de euro.
4. Ford Kuga
Acest SUV plug-in hybird de la Ford este potrivit pentru cei care vor mai mult spațiu și au nevoie de o mașină cu o gardă la sol mai mare.
Kuga dispune de un propulsor pe benzină de 2.5 litri asistat de un motor electric cu o putere totală de 225 de CP. Bateria de 14.4 kWh asigură o autonomie de până la 50 de kilometri în modul 100% electric. Bateria poate fi încărcată complet în aproximativ șase ore la o priză normală.
Dotările sunt generoase chiar de la verisunea de bază și includ printre altele aer condiționat dual, ecran central de 12,3 inch, jante cu dimensiunea de 17 inch sau scaune cu reglaje pe 8 direcții.
Prețul pentru Ford Kuga 2.5 Plug-in Hybrid începe în România de la 39.750 de euro.
5. Suzuki Across
Acest model este primul produs de Suzuki și folosește o platformă comună cu Toyota RAV4. Sistemul de propulsie este format dintr-un motor pe benzină de 2,5 litri și două unități electrice amplasate pe fiecare punte.
Puterea totală a acestui sistem ajunge la 306 CP și unitățile electrice sunt alimentate de o baterie cu capacitatea de 18.1 kWh. SUV-ul cu tracțiune integrală poate rula în model electric aproximativ 75 de kilometri. Bateria poate fi încărcată complet în aproximativ nouă ore la o priză normală.
Acest model dispune de foarte multe dotări standard: jante de aliaj cu dimensiunea de 19 inch, scaune față/spate încălzite, faruri cu tehnologie LED, Keyless Entry & Start, hayon cu deschidere electrică, sistem multimedia cu ecran central de 9 inch, sistem Auto Hold de cuplare a frânei în staționare etc.
Prețul în România pentru Suzuki Across începe de la 50.150 de euro.