Rachetele HIMARS aduc teroare în armata rusă. Cum funcționează acestea și de ce fug soldații rusi de ele
HIMARS, un sistem de artilerie aduce speranța printre ucraineni, dar bagă spaima în ruși. Cum funcționează aceste rachete și care sunt elementele cheie ale armelor?
HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System- Sistem de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate) este un lansator multiplu de rachete, realizat la sfârșitul anilor ’90 de compania Lockheed Martin pentru armata SUA, care a fost montat pe un camion M1140 aflat în dotarea trupelor americane.
Cum funcționează rachetele HIMARS
O echipă de trei oameni gestionează rachetele HIMARS – un șofer, un trăgător și un comandant.
Sistemele de rachete sunt montate pe vehicule cu blindaj de protecție împotriva armelor de calibru mic. Sunt suficient de ușoare pentru a putea fi transportate și pe calea aerului.
Șase rachete de înaltă precizie din familia "MFOM" pot fi lansate de armata americană. Acestea sunt capabile să lovească o mașină aflată la o distanță de 70 de km, depășind cu mult capacitatea lansatoarelor de rachete de fabricație sovietică și rusească.
Mai mult de atât, sistemul HIMARS este capabil să lanseze proiectile ATACMS, care cântăresc 1,7 tone și au o rază de acțiune de până la 310 km.
Care sunt elementele cheie ale armei
Mobilitatea. Lansatorul, fiind montat pe un camion militar, poate fi deplasat cu ușurință acolo unde e nevoie. Se pot acoperi rapid distanțe lungi într-o perioadă scurtă de timp.
Lungimea lansărilor. Pe HIMARS pot fi încărcate patru tipuri diferite de rachete care au o rază de acțiune între 70 și 500 de kilometri.
Precizia. Toate tipurile de proiectile folosite de lansator dețin sisteme electronice de ghidare care au o acuratețe a atingerii țintelor de 98%, conform testelor făcute de producător.
În acest moment, pe teritoriul Ucrainei sunt folosite în operațiunile militare 9 sisteme HIMARS, conform oficialilor de la Kiev.
România are 3 sisteme HIMARS de lansatoare multiple de rachete
Acum doi ani, România a achiziționat de la compania americană Lockheed Martin trei sisteme de artilerie bazat pe rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS pentru circa 1,5 miliarde de dolari, primul sistem urmând a intra în uz din 2021.
Fiecare sistem are 18 instalații de lansare și comanda României prevede trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km.