Radu Mazăre a contestat decizia de respingere a liberării condiționate. Ce urmează pentru fostul edil al Constanței?
Fostul primar al Constanței a contestat decizia de respingere a liberării condiționate. Iată pentru ce a fost închis și ce urmează pentru el dacă hotărârea nu se va schimba.
Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a contestat decizia Judecătoriei Sectorului 4 de respingere a liberării condiționate.
Dacă hotărârea nu se va schimba la instanța superioară, fostul edil mai poate formula o nouă cerere de liberare condiționată abia peste 9 luni.
Cererea de liberare a lui Radu Mazăre, respinsă de Judecătoria Sectorului 4
Pe data de 17 aprilie 2024, Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea lui Radu Mazăre de a fi pus în libertate.
În următoarea zi, a fost înregistrată contestația fostului edil al Constanței care ar urma să fie judecată de Tribunalul București. Încă nu s-a stabilit un termen de judecată.
„În baza art. 587 alin. (2) C.proc.pen. raportat la art. 59 C.pen. din 1969 cu aplicarea art. 5 alin. (1) C.pen. respinge cererea de liberare condiţionată formulată de petentul-condamnat Mazăre Radu Ştefan, în prezent deţinut în Penitenciarul Bucureşti-Jilava, ca neîntemeiată.
În temeiul art. 587 alin. (2) din C.proc.pen., fixează termen de reiterare de 9 luni, care va curge de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe, după expirarea căruia propunerea sau cererea va putea fi reînnoită”, se arată în decizia instanţei de la Judecătoria Sectorului 4, potrivit news.ro
Ce s-a întâmplat cu Radu Mazăre?
Fostul primar din Constanța are de executat o pedeapsă de 9 ani de închisoare, după ce i-au fost contopite două pedepse definitive: o pedeapsă de 9 ani în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri și
În dosarul Polaris, fostul edil a fost trimis în judecată pe 10 decembrie 2015, după ce a fost acuzat de trei infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă acesta a obținut pentru sine sau pentru o altă persoană un folos necuvenit și conflict de interese.
În dosarul retrocedărilor ilegale, Radu Mazăre a fost condamnat definitiv în februarie 2019 la 9 ani de închisoare pentru infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată și sărvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, alături de alți 31 de inculpați printre care mai mulți funcționari
publici, afaceriști, evaluatori și notari.
Prin Decizia nr. 32/2019 a Înaltei Curte de Casație și Justiție, instanța a dispus desființarea totală sau parțială a mai multor dispoziții emise în temeiul Legii nr. 10/2001, dar și a altor înscrisuri, reținându-se prejudiciul cauzat de subevaluarea terenurilor ce au fost acordate în compensare.
Procurorii de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) au arătat că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro și peste opt milioane de lei de la reprezentanții unor firme pentru a facilita emiterea de documente pentru câștigul unei licitații sau încheierea unor contracte.
El a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pe data de 3 februarie 2024 în acest dosar.