Fostul edil al Constanței, Radu Mazăre a cerut Curții Supreme  să fie trimis înapoi în Madagascar, pe motiv că extrădarea sa ar fi fost ilegală. Joi, ÎCCJ îi va da un verdict lui Mazăre în dosarul în care a cerut să fie trimis înapoi.

Pe data de 14 ianuarie 2021, la ora 09:00, Radu Mazăre se va prezenta în fața magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care vor decide dacă fostul edil va rămâne în România sau va fi trimis înapoi, în Madagascar.

Bărbatul afirmă că a fost extrădat ilegal de acolo.

Citeste si: Radu Mazare ar putea fi eliberat! Judecatorii din Madagascar au decis: extradarea a fost ilegală!

Radu Mazăre a declarat, în urmă cu trei luni, din Penitenciarul Rahova, unde execută o pedeapsă de 9 ani că trebuie trimis înapoi în Madagascar. Fostul primar a transmis un comunicat de presă în care a susținut că trebuie trimis înapoi în Madagascar, în baza unei decizii a Tribunalului din Anatananarivo, care a judecat cazul extrădării sale.

Ce au transmis autoritățile

Ulterior, referitor la comunicatul fostului edil, Ministerul Justiției a precizat că „statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile”.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Înalta Curte a respins contestaţia la executare depusă de Radu Mazăre

radu mazăre retrimis în madagascar
Dosar Radu Mazăre.[Sursa foto: google]

„Ca urmare a informării primite din partea Centrului de Cooperare Polițienească Internațională privind localizarea d-lui Mazăre pe teritoriul Republicii Madagascar, Ministerul Justiției a întocmit la data 10 mai 2019 cererea de extrădare adresată Ministerului Justiției al Republicii Madagascar, întemeiată pe dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva Criminalității Transnaționale Organizate (adoptată la New York, 15 noiembrie 2000) și ale Convenției Națiunilor Unite împotriva Corupției (adoptată la New York la 31 octombrie 2003).

Cererea de extrădare și documentele au fost transmise cu maximă celeritate, pe cale diplomatică, la data 11 mai 2019. Informarea de aprobare a extrădării a fost transmisă prin canale polițienești (Centrul de Cooperare Polițienească Internațională), statul solicitat cerând imperativ ca autoritățile române să preia persoana extrădată până la data stabilită de către acesta.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Totodată, ne-au fost furnizate o serie de documente, printre care și cel intitulat „ordre d'extraction” (ordinul de scoatere din penitenciar), ordin care poate fi emis doar după ce extrădarea este acordată, iar persoana poate fi preluată din penitenciar (potrivit legii de cooperare judiciară a Republicii Madagascar).(...) Orice procedură de cooperare judiciară, fie că este întemeiată pe o convenție, un tratat sau pe curtoazia internațională, pornește de la o prezumție de bună credință și de respectare a normelor și principiilor de drept internațional, fiind de neconceput o lipsă de încredere reciprocă. Fiecare stat are obligația de a-și respecta propria lege atunci când soluționează cereri de cooperare judiciară în general și în special cereri de extrădare, neputând fi admisă o conduită contrară.

Statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile”, explica, la momentul respectiv, Ministerul Justiției.

Radu Mazăre are emoții mari pentru ziua de joi. Atunci va afla dacă câștigă lupta sau nu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si