Raed Arafat a vorbit despre operațiunile de salvare din Turcia
Șeful DSU susține că operațiunile de salvare pot dura chiar și ore pentru că trebuie respectată o anumită tehnică.
Arafat a declarat că nu există loc pentru heirupism și a dezvăluit care sunt șansele de supraviețuire ale oamenilor prinși sub clădirile dărâmate.
”Tocmai pentru asta, guvernul din Turcia a solicitat, şi Ambasada Turciei a solicitat echipe suplimentare, pentru că lucrăm contracronometru. Cu toate echipele trimise din toată Europa şi din toată lumea, totuşi, este nevoie în plus, pentru că suntem într-o fereastră de timp care încă ne permite să scoatem oameni vii”, a spus Raed Arafat.
Arafat crede că temperaturile scăzute din timpul nopții pot influența negativ operațiunile de salvare. Persoanele prinse sub dărâmături ar putea deceda din cauza hipotermiei.
“Aşa că motivul pentru care noi am trimis echipele este ca să facem ce putem cât mai mult, cu cât mai multe echipe pentru a salva vieţi şi sunt ţări care s-au deplasat pe roţi. Moldova s-a deplasat pe roţi. Ucraina a trimis o echipă care ieri a tranzitat şi în cursul nopţii a tranzitat România şi dimineaţa a plecat spre Bulgaria.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Sunt ţări care au plecat cu mijloace aviatice, cum suntem noi. Deci toată lumea încearcă să facă tot posibilul ca să acoperim cât mai mult din zonele afectate sau din punctele afectate unde putem sa intervenim”, a transmis şeful DSU.
Șeful DSU a vorbit despre operațiunea de salvare a unui băiat de 16 ani, operațiune la care se lucrează de dimineață, fiind necesară respectarea unui anumite tehnici.
Pentru că spațiul este unul foarte mic, salvatorii sunt nevoiți să ajungă la el printr-un tunel. El a explicat că dacă intervenția ar fi fost făcută cu un buldozer, ar fi existat șanse să destabilizeze totul mult mai tare.
Șeful DSU a afirmat că în cazul unei astfel de situație la noi în țară, ar putea interveni un număr de 7-8000 de salvatori în zona dezastrului.
”În fiecare judeţ avem două containere de căutare-salvare şi în jurul fiecărui container există un număr de pompieri instruiţi pe acest container să îl folosească. Ce înseamnă că noi dacă vrem să ne mobilizăm pentru un cutremur major, dacă pe o zonă de lucru îţi trebuie un container pentru o echipă, noi, la acest moment avem în ţară în jurul a 90 de containere. (…) Zona de lucru poate să însemne şi o clădire prăbuşită cu mai multe persoane acolo, asta e zona de lucru, unde o dai la o echipă”, a spus șeful DSU.